Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Strängare alkoholservering ska leda till mindre våld.

Annons

Krogarna tjänar inte på överförfriskade gäster. Varken ekonomiskt eller ordningsmässigt. Och för samhället i stort kostar våld i alkoholens spår massor, både i form av pengar och personliga tragedier.
Det budskapet har över 900 anställda i Dalarnas krogvärld tagit del av under en kurs som arrangeras av länsstyrelsen.
- Det är förändringar på gång. Vi ska höja ribban på alla krogar, säger Elsie-Marie Björk som är projektledare för kursen.

Det nya förhållningssättet till alkoholen som Elsie-Marie Björk talar om kommer att märkas på krogen. Målet med utbildningen är att varken minderåriga eller "märkbart berusade" gäster ska serveras alkohol. Detta kan tyckas självklart, men försök med skådespelare som spelat överförfriskade har visat att servering ändå sker i många fall.

Spelade fulla

I Stockholm där utbildningen började redan på 90-talet lyckades "fulla" skådespelare få servering i 95 fall av 100. Men utbildning i ansvarsfull alkoholservering har gett resultat förklarar Björk.
- I Stockholm har utbildning skett i 13-14 år, berättar Björk.
- Kostnaden för våldet och polisiära insatser minskade drastiskt i takt med utbildningen, fortsätter hon.

Polisen ser mindre våld

Därför utbildas nu hela landet på uppdrag från regeringen. Sedan hösten 2007 har utbildning pågått runtom i Dalarna. Och polisen rapporterar om minskat våld på platser i Dalarna där utbildning skett berättar Elsie-Marie Björk.

Medicinska effekter

Just nu hålls utbildning i Västerbergslagen och under gårdagens träff förläste före detta krögaren Jan Eriksson om alkoholens medicinska effekter samt alkohollagar. Han tog bland annat upp vad som händer i kroppen när man dricker, och hur kvinnor och män reagerar olika.

"Salongsberusad"

- Vi vill ge gästerna en bra upplevelse, och du har det som bäst när du är salongsberusad. Då är du som gladast, trevligast och har bäst behållning dagen efteråt, förklarar Eriksson.
Enligt Eriksson får då promillehalten inte överstiga 0,5-0,55 promille. Men vilken mängd alkohol detta motsvarar varierar från person till person.
- Hos många krögare fungerar serveringen jättebra, men många skulle också tjäna på att förstå vinsterna med att inte överservera, säger han.
- En nöjd kund som haft det bra, kommer tillbaka och spenderar mer, flikar Christina Wikman, som är alkoholhandläggare på Ludvika kommun, in.

Konflikthantering

Under kursen får serveringspersonalen även utbildning kring narkotika av polisen, och en viktig del är också konflikthantering. Där ska personal lära sig att upptäcka tecken på bråk, för att då kunna stävja dessa, men samtidigt också undvika att själva bidra till en konflikt.
ANDERS BJÖRKLUND

Våld och skador ska förebyggas genom..
- att krogar utarbetar en gemensam policy för alkoholhantering.
- att myndigheterna förstärker sin tillsyn.
- att serveringspersonalens förmåga att se risksituationer ökar.
KÄLLA: LÄNSSTYRELSEN

Mer läsning

Annons