Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Styrelsen i förhandling med regional sammanslutning av ABF och Hyresgästföreningen

Annons

En sammanslutning av ABF i fyra län samt Hyresgästföreningen Region Mitt kan komma att ta över Brunnsvik.
- Det finns historiska vingslag ute på Brunnsvik som vi inte vill släppa så lätt, säger Torgny Jacobsson som är ombudsman på ABF i Gästrikebygden.

Det är Hyresgästföreningen Region Mitt och ABF i Dalarna, Gävleborg, Örebro och Värmland som är i kontakt med Brunnsvik.
- Det har tidigare funnits planer på att starta en ny folkhögskola och det skulle passa bra att ta över Brunnsvik, eftersom en egen uppstart är omständlig. Dessutom skulle det kännas väldigt bra i magen att ta över skolan, säger Torgny Jacobsson.

Skolan kan få filialer

Han betonar att ett eventuellt övertagande fortfarande är på ritningsstadiet och att ABF och Hyresgästföreningen måste se över vad ett huvudmannaskap skulle betyda ekonomiskt och hur skolan ska drivas.
- Det finns många modeller för hur vi skulle kunna driva Brunnsviks folkhögskola. Man skulle kunna tänka sig att absoluta merparten av undervisningen sker på Brunnsvik, med längre och korta kurser, och att skolan sedan har tre filialer där man kanske också håller längre och kortare kurser.

Fackliga kurser

Förutom tyngdpunkten på skolans allmänna linje så skulle ett övertagande kunna innebära kurser i exempelvis demokratiarbete på arbetsplatsen, arbetsmiljöutbildningar och utbildningar i internationell solidaritet. Torgny Jacobsson berättar att även om fackförbunden centralt har valt Runö folkhögskola framför Brunnsvik, så har han goda förhoppningar om att facken regionalt och lokalt kan lägga kurser på Brunnsvik.
- Vi i ABF har god kontakt med fackföreningarna. Och omfattningen på de kurser som hålls på regional och lokal basis är absolut mycket större än det som arrangeras från centralt håll.

En god kontakt

Sammanslutningen ska träffa representanter för Brunnsvik i förhandlingar om ungefär två veckor. Torgny Jacobsson tycker att det finns en god ton i kontakten med Brunnsviks styrelse. Och ABF centralt är positiva till ett övertagande.

Brunnsvik har tidigare i veckan angett att det kan bli klart med en ny huvudman före sommaren. Kan ni vara klara så snart?
- Om de tycker att vi är ett bra alternativ, vilket jag tycker att vi är, så skulle vi kunna ta över före sommaren eller efter sommaren beroende på när de släpper huvudmannaskapet. Vi är intresserade av att ta över Brunnsvik, men vi kan inte ta över alla hus. Det känns osannolikt just nu.

Fotnot: ABF i de fyra länen består dels av ABF-distrikt och ABF-avdelningar.

Mer läsning

Annons