Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Quick begär resning för att frias från alla mord han dömts för

Annons

Överåklagare Christer van der Kwast förnekar att förundersökningar mot Thomas Quick vinklats.
Han kallar det för ”grundlösa påståenden”.
Thomas Quick har dömts för åtta mord och erkänt långt över tjugo. I SVT:s Dokument inifrån i söndags tog han tillbaka sina erkännanden.
- Jag har inte begått något av de mord jag är dömd för, och jag har inte heller begått något av alla de andra mord jag har erkänt, sade han i programmet.

SVT berättade om tveksamma metoder av polisen.
Till exempel ska förhörsledaren i flera fall mer eller mindre ha instruerat Quick om vad han ska berätta för att det ska räcka till åtal.

Åklagaren förnekar

Christer van der Kwast ledde utredningarna mot Quick.
Han tillbakavisar alla påståenden om att förundersökningarna varit vinklade för att framhäva det som talar för Thomas Quicks skuld och avvisa det som talar för hans oskuld.
- Det är grundlösa påståenden, sade van der Kwast i Sveriges Radios Studio ett.
- Allt är öppet redovisat i förundersökningarna. Det är inte korrekt att vi matat Quick med uppgifter, sade van der Kwast.
Han är fortfarande övertygad om att Quick är skyldig.
- Det som väger tyngst är att han i varje enskilt fall kunnat prestera uppgifter som bara gärningsmannen kunnat känna till. Dessa har stämts av mot bland annat teknisk utredning och intyg från rättsläkare. Det har funnits stödbevisning till hans erkännanden i varje enskilt fall, sade van der Kwast i programmet.

Begär resning

Seppo Penttinen var den polis som skötte stora delar av förhören med Thomas Quick. Han vill inte kommentera vad som sades om honom.
- Tyvärr, jag har inga kommentarer över huvud taget, utan det kommer så småningom. Nu är det ju ett resningsförfarande på gång och jag vill inte uttala mig innan den processen är slut, säger han till TT.
Thomas Quicks advokater har beslutat att begära resning i samtliga fall där han har dömts för mord.
- Det finns en hel del material, både i förundersökningar och även efter egna utredningar, som visar att domstolarna inte har haft tillgång till all relevant utredning när de prövade hans ursprungliga erkännanden, sade hans advokat Thomas Olsson till TT sent i söndags kväll.

JK avvaktar

Den första resningsansökan ska skickas in efter årsskiftet till Svea hovrätt och gäller mordet på Yenon Levi i Rörshyttan 1988.
Det kan bli svårt för Quick att få resning.
- Det räcker inte med att man bara tar tillbaka sitt erkännande utan det krävs något annat, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till TT.
För att det ska beviljas resning i ett mål måste något ha framkommit som inte fanns för rätten att ta ställning till under själva rättegången.
Morddomarna granskades av justitiekanslern Göran Lambertz för två år sedan. Hans slutsats då var att domarna var korrekta.
Nu säger han att sakfrågan har förändrats i och med att Thomas Quick tagit tillbaka sina erkännanden. Lambertz avvaktar nu den process som kommer att inledas i och med att Quick begär resning.

Mer läsning

Annons