Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Titta alltid efter att varorna inte innehåller härdade fetter”

/
  • Expressen har i några matlarm gett Tommy Svensson draghjälp i striden mot tillsatser i mat i allmänhet och mot natriumglutamat i synnerhet.FOTO BOO ERICSSON

Annons

Tommy Svensson, matskribent, matdebattör och miljöinspiratör från Norrköping, har i tio år försökt få oss att förstå att kostråd som ges och maten vi äter inte alltid är hälsosam. Under en heldag i Ludvika föreläste han för två grupper ABB-anställda och på kvällen för allmänheten, i ett initiativ från ABF och kooperationen. Han angriper den fettsnåla trenden, natriumglutamat och energidrycker.

Tommy Svensson ger tiotalet föreläsningar per vecka och upprepar att lättmargariner, fettsnåla och sockerfria produkter inte alltid är så bra och nyttiga som tillverkare och reklamen vill göra gällande.
Han tar en egen mycket jobbig bitestikelinflammation, som av läkarna ansågs kronisk och bara operation återstod efter 15 penicillinkurer, som exempel och säger:
- Efter att ha fått rådet att byta ut lättmargariner och kemiska stekmargariner mot riktiga produkter som Bregott och smör, använda feta ostar och riktig grädde stället för kemisk preparerad lågfettsgrädde och lättost, ta bort bröd bakat av vetemjöl och istället använda dinkelmjöl samt minska intaget av socker, försvann alla problem.
- Dessutom har jag gått ner 16 kilo i vikt och aldrig mått så bra.

Angriper tillsatser

Hans tes är att vår kropp bara klarar av ta hand om ämnen som vi ätit sedan stenåldern, kött, fisk, ägg, nötter, rotfrukter, bär. Att kroppen inte känner igen tillsatserna och han räknade upp tiotalet tillsatser i skivad smörgåsskinka (”Jag som trodde skinka betydde grisarsel”). Kroppens nedbrytning av ett visst sötningsmedel kan till och med bilda farliga restprodukter som metadon och formalaldehyd.

Glutamat och ADHD

Han tycker vi får i oss alldeles för mycket natriumglutamat E621, som finns i bland annat chips, buljongtärningar, grill- och aromatkrydda, som han anser kan ge astma, migrän, oro och aggressivitet (som i skolan kan tolkas som ADHD). Han varnade särskilt för (o)vanan hos en del barn att strö grill- och aromatkryddor på knäckemackan. Han sade att tillverkaren Bong just nu håller på ta bort natriumglutamaten och viftade med uppslag i Expressen om glutamatvarningen för till exempel färdigköttbullar.
Svensson är mycket kritisk till Livsmedelsverkets linje att följa EU som tillåter mycket tveksamma färgämnen, sötningsmedel och härdade fetter.

Härdade fetter

- Titta alltid så varorna inte innehåller härdat eller delvis härdat fett, som kan innehålla transfettsyror som ökar risken för hjärtinfarkt och åldersdiabetes.
- Pommes frites doppas i härdad vegetabilisk olja som bland annat ökar risken för åldersdiabetes.
Mikron är okej till upptining, inte till matlagning enligt Svensson som även säger att mikropopkorn och att mikra mjölk, gröt och välling är förkastligt. Mikron förstör vissa B-vitaminer i maten.

Varning energidrycker

- Jag hoppas energidryckerna förbjuds även i vårt land, säger Tommy Svensson och anser att ”idiotin att blanda energidrycker med alkohol är en av orsakerna till krog- och gatuvåld”.
- Burkarna innehåller stora mängder av ämnet Taurin som har orsakat dödsfall. I Norge, Danmark och Frankrike är drycker med Taurin förbjudna, sedan flera personer fallit ihop och hjärtat slutat slå av för hög taurinhalt.
En enda burk energidryck kan innehålla tio gånger mer Taurin än en normal kropp producerar per dygn. Den mängden kan enligt Svensson vara farlig för hjärtat.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons