Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvisten med landstinget tar på Lars Erik Graafs krafter

Annons

- Jag lever inte, jag existerar bara, säger Lars Erik Graaf.
Skadan tar det mesta av hans krafter. Den sista energin lägger han på tvisten med Försäkringskassan, som nekar honom ersättning för resorna till röntgen och operation i Tyskland.

1986 fick Lars Erik Graaf en container med grus över sig när han arbetade. Olyckan gjorde så att ligamenten mellan nackkotorna tänjdes ut. Efter den kan han inte längre jobba. Om han böjer sig ned, vänder sig i sömnen eller går en längre sträcka så får han känningar efteråt.
- Egentligen kan jag inte göra nånting. Men sitter man bara rakt upp och ner blir man ju ett nervvrak. Så ibland gör jag saker ändå, till exempel klipper gräs, och då straffar det sig, jag blir helt förstörd nästa dag, berättar han.

Tyskland

Tabletter var den enda hjälp han fick på många år. Han fick röntgen med olika resultat för varje läkare, landstinget Dalarna hade ingen som kunde ställa en diagnos. Han visar ett intyg från en läkare som rekommenderat och förmedlat vård i Tyskland. Han åkte dit i slutet av 2005, först för att få röntgen och sedan för att opereras. En titanskena skruvades fast i översta nackkotorna och i bakhuvudet. Den gör så att huvudet sitter på sin plats, vilket ska ta bort bland annat yrseln. Operationen fanns inte i Sverige då.
- Den gör man bara om det inte finns nåt annat alternativ, den är liksom sista chansen, säger Lars Erik Graaf.

Ersättning

Han sökte ersättning hos Försäkringskassan för röntgen, operation, resa, logi och kost. Han fick ersättning för röntgen och operation, men inget annat. Det överklagade han till länsrätten. Länsrätten beslutade att han har rätt till ersättning för resorna. Försäkringskassan har överklagat länsrättens beslut.

Kämpar

- Mest arg blir jag på att dom säger att jag åkt på eget bevåg när jag har remiss, säger han.
På soffbordet har han lagt ut flera pärmar med papper från Försäkringskassan, lagtexter och vägledande domar. Han säger att processen med Försäkringskassan tar på krafterna och att han hellre skulle lägga energin på något annat.
Varför ger du inte upp?
- Jag tycker att Försäkringskassan beter sig illa mot dom som mår dåligt. Om ingen kämpar emot kommer dom att fortsätta med det.

ANNA ENBOM

Fotnot: Om man väljer vård i ett annat landsting än sitt eget så har man ingen rätt till ersättning för resorna. Samma sak gäller för Lars Erik Graaf som valt vård i Tyskland, därför får han ingen reseersättning. Så förklarar Gunnar Mobacke på Försäkringskassan, Processjuridiska enheten, varför Lars Erik Graaf nekats reseersättning.
- Annat är det om han hade blivit remitterad, säger Gunnar Mobacke.
Det fanns ingen läkare i Dalarna som kunde ställa en ordentlig diagnos, det konstaterade till och med landstingsrådet, enligt Lars Erik Graaf, därför fick han remissen till Tyskland.
Vid frågan om Försäkringskassan tagit emot ett intyg undertecknat av en läkare från Lars Erik Graaf, och varför det i så fall inte gäller som remiss, vill Gunnar Mobacke inte uttala sig, trots att det är han som undertecknat Försäkringskassans överklagan.
- Jag kan inte svara på det, jag kan inte alla handlingar utantill. Men den som ursprungligen fattat beslutet har inte tyckt att det finns nån remiss.

Mer läsning

Annons