Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrica Löwes fastnade transportbandet för utgödsling

/
  • Hela armen fastnade i utgödslingsbandet och Ulrica Löwes kunde inte ta sig loss. Först efter 20 minuters skrik på hjälp kom en person dit och kunde larma ambulansen.FOTO: JOHNNY FREDBORG
  • Det var här som Ulrica stack in handen och fastnade i transportbandet som sköter utgödslingen.

Annons

Under 20 skräckfyllda minuter satt Ulrica Löwes helt fast i transportbandet för utgödsling på gården i Nyberget. Hon skulle bara peta bort lite skräp där när hela armen kom in i transportbandet och fastnade.
Av en ren tillfällighet kom grannes son förbi utanför och hörde hennes skrik på hjälp.

Ulrica Löwes var ensam hemma på gården när olyckan inträffade för precis en månad sedan. Varje morgon går hon ut i stallet för att sköta om de sju hästarna.
-- Jag släpper ut våra hästar på morgonen och därefter mockar jag, berättar hon.
Det sista hon gör på morgonpasset är att göra rent gödselbandet, som är ett vanligt transportband. Den här rundan har hon gjort många gånger men just den här morgonen, den 3 mars, gick det snett.
-- Jag skulle bara göra en sista liten rensning och var under bandet. Hade nya handskar på mig som satt lite snävt åt, berättar hon.
Plötsligt fastnar handen i bandet och följer med runt hjulet ett helt varv. Hon sitter stenhårt fast ända upp till axeln och kan inte ta sig loss.
Paniken kommer eftersom hon var ensam hemma på gården just den här dagen. Maken väntade hon hem först på eftermiddagen.
-- Jag skrek konstant i 20 minuter på hjälp, säger hon.

Två under

Nu kan man säga att två "under" inträffade". Först brann motorn upp och gödselbandet stannande. Sedan "råkade" grannens son, som var på tillfälligt besök, passera förbi av en händelse och hörde hennes skrik på hjälp.
Platsen där gödselbandet finns ligger långt inne i stallet. Tack vare att luckan ut var öppen kunde grannes son höra att någonting var fel.
-- Ring 112, ropade Ulrica så fort han visade sig inne i stallet.
Ulricas underarm var delvis avsliten och svårt skadad. Efteråt har hon fått veta att om hon legat kvar under två timmar hade hela armen fått amputeras.
Nu kom det att ta drygt en timme innan ambulans kom till platsen och arbetat att få loss henne var över.
-- Jag fattar inte att grannens son kunde höra mig för dörrarna var stängda, säger hon och framhåller att hon visste att ingen skulle höra henne men hon skrek i alla fall.

Till Örebro

Efter att ha kommit loss blev det ilfärd till handkirurgin i Örebro, där man är specialister på sådana här skador. Där stannade hon först i fyra dagar för akutbehandling innan hon fick åka hem. Nu åker hon dit en gång i veckan för efterbehandling.
--I onsdags tog de bort gipset, säger hon.
Hon kan röra lite grann på tre fingrar och håller på att räta ut armbågen som skadats.
Hon berättar att alla ben i underarmen var trasiga, skinnet var avflått och lillfingernerven hängde fritt.

Svår situation

Först på plats var Prio 1-bilden. Men de kunde inte göra så mycket annat än att förbereda för ambulansmännen genom att bryta upp golvet och ta bort plåtarna och gummibandet.
Först sedan hon fått morfin av ambulansmännen kunde hon tas loss.
-- Då kände jag vilket tryck det var, säger hon och beskriver det som att all tryck gick bort.
Det hade hon inte klarat utan att få morfin.
TACKA ALLA
Ulrica Löwes vill passa på att tacka alla som hjälp och stöttat henne under den här första sjukdomsperioden.
Hur pass bra hon blir i framtiden vet hon inte i dag. Drömmen är att åter få gå ut i stallet på morgonen, sköta om hästarna, mocka och ta dem ut på en travtur runt i den vackra bygden.
ROLAND ENGVALLMer läsning

Annons