Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Unikt att få dubbla pensioner””

Annons

Martin Bergdahl, före detta chef för Landstingsfastigheter, har ett fallskärmsavtal som övergår i ålderspension vid 65. För-utom det och den allmänna pensionen har han också en pensionsförsäkring på 24 000 kronor i månaden som landstinget betalar. Totalt runt 60 000 kronor i månaden.
- Det måste vara unikt i landstinget att få dubbla pensioner, säger Bengt Holmqvist, s-politiker.

Martin Bergdahl har varit chef för Landstingsfastigheter AB som inte längre är ett bolag utan en del av huvudkontoret i landstinget.
Han hörde till dem som fick särskilda visstidspensioner - så kallade fallskärmar - på 80- och 90-talet.
I Bergdahls fall ger den 37 000 kronor i månaden om han slutar innan 65.

Fallskärmen utlöst

Han har aktiverat fallskärmen. Det betyder att han ansökt om att den ska gälla.
Men han har inte utnyttjat den annat än vid något enstaka tillfälle när han varit tjänstledig. Och jobbar han till 65 övergår fallskärmen i en ålderspension på cirka 20 000 kronor i månaden.
Tillsammans med den allmänna pensionen som blir runt 17 000 kronor i månaden i hans fall blir det cirka 37 000 kronor i månaden.
För att förstärka pensionen tecknade dåvarande styrleseordföranden i Landstingsfastigheter AB en pensionsförsäkring på Bergdahl i början av 90-talet.

Revisorer slog larm

Och när landstingsfastigheter upphörde skulle bolaget betala drygt en miljon kronor i en engångssumma till landstinget för att Bergdahl skulle kunna gå redan vid 60.
Men landstingets revisorer slog larm och avtalet revs.
- Vi rev det mitt i en TV-sändning i Gävle Dala, berättar Harry Pettersson som betonar att revisorerna motiverade kritiken mot avtalet med att han inte hade delegationsrätt och inte kunde teckna avtalet utan styrelsens medgivande.
Men det var inte själva avtalet som revs utan den del som innebar att Bergdahl skulle kunna gå vid 60, förklarar Bergdahl själv.
- Pensionsförsäkringen tecknades för att jag skulle få 60-70 procent av min lön i pension som andra landstingsanställda. Att jag sedan har en hög lön är en annan sak.
Landstinget tog sedan över inbetalningen av pensionsförsäkringen.

Reagerar skarpt

Och det reagerar Bengt Holmqvist, s, också skarpt över.
- Vem har fattat det beslutet. Och finns det någon annan chef eller landstingsanställd som haft ett liknande avtal, både fallskärm och pensionsförsäkring. Det är ju dubbla pensioner.
Enligt uppgift till DD är Bergdahls fallskärm också ovanlig på det sättet att den inte ska samordnas med andra löner eller pensioner.

”Kränkande”

Bergdahl anser att han får utstå en kränkande behandling.
- Igen, det här har ju redan varit uppe till debatt. Det enda ovanliga i mitt fall är att jag fortsatt att jobba på i landstinget i 15 år efter fallskärmen utan att sluta och ta ut den som andra gjort. Med den här konstruktionen får jag 60-70 procent av min lön i pension som andra. Det tycker jag inte är orimligt.
Bergdahl jobbar 80 procent i dag och tjänar 63 000 kronor i månaden. På heltid motsvarar det 78 900 kronor i månaden.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons