Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda känslor i fullmäktige

Annons

Det blev inget beslut om landstingstvätten i fullmäktige i går. Oppositionen utnyttjade sin rätt att skjuta upp beslutet. Känslorna svallade både från talarstolen och utanför Kristinehallen efter den korta men laddade tvättdebatten.

Göran Engström, centerpartist från Söderbärke, vill fortfarande att Fredriksberg ska få tillbaka landstingstvätten när avtalet med Textilia i Långsele går ut 2009. Men hans partikamrater har ändrat sig.
- Det har visat sig att Textilia kan förlänga avtalet med landstinget ett halvår. Det ger oss en frist och en chans att göra en upphandling. Då visar det sig ju om det blir billigare att tvätta i egen regi, betonade Elisabeth Lindén-Brandt, c.

På samma linje

Kristdemokraterna och folkpartiet gick på samma linje. Och därmed fick moderaterna med sig sina allianskamrater på anbudslinjen.
Eftersom det räcker om en tredjedel av fullmäktigeförsamlingen kräver återremiss går nu tvättfrågan tillbaka till landstingsstyrelsen. Och beslutet skjuts upp. Frågan är hur länge.
- De kan bara skjuta upp frågan en gång genom att yrka på återremiss. Det är allt. Det finns en utredning som visar att det är lönsamt för landstinget att driva tvätten i egen regi. Där har inget ändrats, sade Alf Johansson, s, ordförande i landstingsstyrelsen.

Känslorna svallade

Det var när Seth Holmström, moderat från Särna, kritiserade landstingets tvättutredning på punkt efter punkt som känslorna började svalla på allvar.
- Det är rena spekulationer att priserna kan gå upp med 40 procent i tvättbranschen. Dessutom tvättar Textilia i Långsele 5,2 ton om året åt landstinget, inte fyra ton som det står i utredningen. Det gör att beräkningarna om antal personal och utrustning slår helt fel, sade han.

Tände till

När han sedan hänvisade till ett erbjudande från Textilia som han själv tagit initiativ till om att förlänga avtalet med landstinget tände Kjell Lindgren, s, ordförande i Servicestyrelsen, till ordentligt.
- Läs utredningen ordentligt innan du uttalar dig. Du har fel på varenda punkt. Och det är märkligt att Textilia ger dig helt andra besked än vi fick.

”Har räknat fel”

Anders Roos, tjänstemannen som gjort utredningen, blev uppmanad att svara Seth Holmström men ville att ledamöterna som hade frågor skulle höra av sig i stället. I tumultet utanför Kristinehallen förklarade han emellertid att Holmström räknat helt fel.
- Han räknar inte med att en tvätt går fem dagar i veckan, hela året. Och min utredning utgår från femprocentiga höjningar av priserna på den privata tvättmarknaden, inte med 40-procentiga höjningar.

Åter till styrelsen

Nu ska tvättfrågan först tillbaka till landstingsstyrelsen och sedan kan den komma upp på fullmäktige den 15 maj.
- Vi ska titta på utredningen igen. Men det finns ingenting som talar för att vi ska göra en upphandling. Jag litar på utredningens siffror, förklarar Tomas Ylvén, v.
- Men det är anmärkningsvärt att den privata företagsamheten kan nå ända in i ett demokratiskt forum på det här sättet. Brevet från Textila var ju till Seth Holmström, en enskild ledamot, och det fanns inte med i handlingarna till fullmäktige. Vad jag vet var det inte ens diariefört.
KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons