Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörs av Försäkringskassans läkare

Annons

Svårigheterna att få ersättning för omkostnader i samband med vård utomlands upprör Nackskadeföreningens ordförande Bert Magnusson. Han menar att försäkringskassans läkare går emot lagar och prejudicerande domar.
- De verkar ha något slags egen makt i detta land, säger han.

I gårdagens tidning berättade DD om pisksnärtskadade Lars-Erik Graaf i Ludvika som inte fått ersättning från Försäkringskassan för sina rese- och logikostnader då han fått vård utomlands. Detta fick Nackskadeföreningens ordförande Bert Magnusson att höra av sig till DD. Han menar att Försäkringskassan har fel och hänvisar till domar i både kammarrätt och EG-domstolen.

”Prejudicerande dom”

Bert Magnusson hänvisar bland annat till en dom från kammarrätten i Stockholm 2007. I den domen tilldömdes en patient ersättning efter vård utomlands.
- Det är en prejudicerande dom. Regeringsrätten tog aldrig upp den till prövning, säger Bert Magnusson.
Det var också till den domen som länsrätten hänvisade till när de gav Lars-Erik Graaf rätt mot Försäkringskassan. Länsrätten skriver i sin dom från augusti i år:
”Det är högst märkligt om inte en resa till röntgen eller operation har ett direkt samband med vården.”

Överklagat

Men nu har alltså Försäkringskassan överklagat länsrättens dom till kammarrätten i Sundsvall.
De menar att en person som sökt vård utomlands utan remiss inte har rätt till omkostnader för resor och logi. Lars-Erik Graaf har dock visat upp intyg från läkare som rekommenderat vård utomlands.

Mer läsning

Annons