Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urgamla granar upptäcktapå fjäll i norra Dalarna

Annons

Nästan 8 000 år. Så gamla granar växer på fjället Härjehågna nära riksgränsen i länets norra spets.
- Förmodligen kom de efter istiden och har överlevt sedan dess, säger Stig-Åke Svenson, chef för länsstyrelsens miljövårds-enhet.

Det var ett tag sedan träden upptäcktes i professor Leif Kullmans trädgränsprojekt men det har tagit tid att fastställa deras ålder med hjälp av kol 14-metoden. Tre granar - eller ”grankloner” (flera träd med samma rotsystem) - har testats. En är 7 890 år, en är 5 550 och en 4 800 år.
Hisnande åldrar. En vanlig skogsgran blir bara 200-300 år.
- De på Härjehågna tillhör de äldsta kända som finns i världen, helt klart, säger Lars Hedlund, som ansvarar för länsstyrelsens miljöövervakning i fjällen.
- Förmodligen är det så att många av de små granarna på sluttningen har den här åldern, säger Stig-Åke Svenson.

Hur många träd kan vara så här gamla?
- Jättemånga! Det är min spekulation. Tittar man på fjällsluttningen så står det såna här träd på flera ställen längs hela trädgränsen.
Det intressanta är att de förmodligen var pionjärträden som kom efter istiden och har överlevt sedan dess, säger Stig-Åke Svenson.

Ny dimension

- Det vi ser är resterna av en gammal skog, en av de första efter istiden. I dalgången finns också 3 000 års skogshistoria, bekräftar Lars Hedlund.
Stig-Åke Svenson tror att upptäckten kan leda till att fler turister kommer till fjället för att uppleva vad man kan beskriva som en tidsresa. Han pratar med värme i rösten om de gamla granarna.
- För oss blir de en ny dimension i hur värdefullt Drevfjällsreservatet är, säger han.

Klimatförändringar

Granarna är också väldigt viktiga i mätningarna av hur klimatförändringarna påverkar. Lars Hedlund berättar att studier visar att trädgränsen dragit sig allt längre uppåt på fjällsluttningarna - till följd av att årsmedeltemperaturen ökat med 0,9 grader från perioden 1960-1990 då den var 0,0 grader enligt SMHI.

Mer läsning

Annons