Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utebliven ersättningsbuss till Mora • Fixarna från Malung ryckte in där SJ gick bet

Annons

Kaos utbröt i söndags kväll på järnvägsstationen i Borlänge. Arga resenärer undrar vad f-n SJ håller på med.
- Det är sjukt hur nonchalant de behandlar sina kunder, säger en av de strandsatta resenärerna.

Stockholmståget till Mora i söndags kväll skulle ersättas med bussar i Borlänge. Många resenärer skulle vidare mot Mora.
- Det hade nog behövts dubbla antalet bussar mot de två SJ skickade. Man tycker väl att behovet borde ha kartlagts. Det här med ersättningsbussar var klart från början och stod ju angivet på biljetterna, säger en av resenärerna, Lars Eriksson från Gagnef som reste med sin två barn.

Först till kvarn

De få bussar som fanns fylldes på enligt metoden först till kvarn. Men många resenärer blev kvar i Borlänge.
- Tågvärdarna från Stockholmståget var som bortblåsta. De klev av tåget och lämnade ansvaret ifrån sig och resenärerna strandade. De borde väl se till att resenärerna kommer dit de ska. På järnvägsstationen i Borlänge fanns inte en kotte att vända sig till. Resenärer och bussförare från lokala bussbolag fick själva försöka fixa och trixa fram bussar, säger han.
De ringde SJ:s kundtjänst som inte kunde ge några som helst besked mer än att de fått meddelande från trafikledningen om att den skickat fler bussar.
- Men de kunde inte svara på när de skulle komma eller hur många det var.
Kundtjänst kunde heller inte kontakta trafikledningen för att informera sig. De kunde heller inte svara på om resan omfattades av någon resegaranti. Annars hade vi ringt taxi och skickat fakturan till SJ. Så vi stod kvar, säger Lars Eriksson.
Efter att man sedan till slut lyckats få tag i en ext-ra buss mot Mora stod ändå tiotalet tappra, men förbannade resenärer från Gagnef och Djurås kvar i Borlänge.

Fixarna i Malung

Räddningen skulle visa sig komma från ett oväntat håll. En buss från bolaget Fixarnas buss i Malung gled senare in på stationen. Den hade varit i södra Sverige och lämnade av resenärer i Borlänge.
- Föraren hette Lennart och han ska ha en stor eloge. Han försökte med alla medel trycka på hos SJ och taxiförare. Men han gick också bet och gav till slut upp och sa ”Äh vad tusan, jag kör hem er”. Han lär nog inte få någon ersättning från SJ för den insatsen.
Två timmar efter ordinarie ankomsttid kom Lars Eriksson med barnen hem till Gagnef. Hur det gått utan Lennart från Malung vet han inte.
- Många av resenärerna tröttnade också och löste problemet på egen hand. Dessa har SJ också på sitt samvete.
KENNETH ISELI


Fotnot. En annan ersättningsbuss som i samma veva åkt med resenärer mot Ludvika gick sönder och kom tillbaka. Enligt uppgift fick föraren på den bussen själv fixa fram en ny buss.

Mer läsning

Annons