Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsmannen åtalad för grovt rån och sju andra brott

/
  • Blodspåren från rånaren ledde till köksfönstret. Han hade skurit sig vid själva inbrottet.

Annons

78-åringen hade lagt sig på sängen för att vänta på nyheterna i TV 4. Plötsligt stod okänd man vid sängen. Krävde att få nyckeln till kassaskåpet:
- Jag slår ihjäl dig, gubbjävel, om jag inte får nyckeln!
Slagen dunsade mot 78-åringen tills han förlorade medvetandet.
Nu åtalas en 50-årig man, tidigare dömd för mord, för grovt rån.

Det var på kvällen den 27 juni som 78-åringen överfölls i sitt hem. Han vaknade två timmar senare med värkande kropp. Han trodde först att han hade drömt.
När han reste sig såg han ett blod spår som ledde bort mot köket. Där var fönstret krossat, en blomkruka sönderslagen och blodspåren fler.

Brandstege

Så småningom skulle polis konstatera att någon tagit sig in genom att klättra upp på en brandstege, krossa fönstret för att sen försvinna samma väg ut.
På väggen och stegen fanns spår av droppande och rinnande blod. På marken låg en blodig skjorta.

Mördare

Blodet fällde rånaren. SKL kunde efter DNA-bestämning konstatera att den som blött i 78-åringens lägenhet var en 50-åring, just nu skriven i Sandviken.
50-åringen är en känd våldsverkare, dömd för mord redan 1976, bara 18 år gammal. 1994 blev han dömd till nio års fängelse för grov misshandel av en 75-årig man i Mora. Offret bjöd 50-åringen på skjuts sedan denne berusad kört av vägen.
Som tack blev 75-åringen så svårt misshandlad att han aldrig blev återställd. Han avled men först sedan 50-åringen redan hunnit dömas.
Han frigavs villkorligt 2000 och har sedan dess dömts för trafikbrott. En knapp månad senare greps har för grovt rattfylleri, brott mot knivlagen och några andra trafikbrott. Han har dock inte återfallit i någon grövre brottslighet sedan dess.

TV-stöld

När han nu greps för rånet mot 78-åringen stod 50-åringen redan under åtal för ett par hälerier, försök till bilstöld, olovlig innehav av en stridsyxa och för våldsamt motstånd. Det blev senare bråk med en polis om yxan i en bil vid COOP forum i säter i juni 2006.
Rånåtalet omfattar också åtal för grov stöld i Mora den 25 juli i år. Han hade hos en 29-årig man i Mora stulit en TV värd 20 000 kronor.

Rattfylleri

Han åtalas dessutom för grovt rattfylleri och grov olovlig körning samma dag. Han hade vad som motsvara 1,2 promille alkohol i kroppen när han stoppades.
Slutligen åtalas han för rattfylleri sedan han kört moped berusad vid Jaxtorget i Borlänge 22 juni förra året. Han hade då cirka 0,7 promille i kroppen.

Nekar

Angående rånet mot 78-åringen nekar 50-åringen. DNA-bestämningen av blodet gör det tämligen meningslöst att förneka att han varit på plats.
50-åringen förklarar i stället blodspåren med att han tillsammans med en okänd bekant varit hos 78-åringen för att sälja sprit. Att hans bekant attackerat värden och han själv då blivit knivskuren när han försvarat 78-åringen
50-åringen påstår vidare att han och kamraten flytt via trappen till lägenheten sedan 78-åringen skjutit kamraten.
När förhörsledarna förklarat att spåren visar att rånaren tagit sig in och ut genom det krossade fönstret har han ingen kommentar till det.
GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons