Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdhundkurs startas i Garpenberg l Dalarna gör största satsningen

/
  • Kursen Vårdhundskolan kommer att starta i Garpenberg. Syftet är att använda fler hundar inom vården. Dalarna kommer att deltaga med fem ekipage (hundförare + hund), vilket är flest av alla län.FOTO: KERSTIN ERIKSSON

Annons

En kurs som handlar om att använda hundar i äldrevården ska hållas i Garpenberg. Fem av kursdeltagarna kommer från Dalarna.
- Dalarna har gjort den största satsningen på detta, säger kursledaren Ingeborg Höök.

Kursen heter Vårdhundskolan - utbildning av hund och hundförare med inriktning mot äldrevården. Syftet är alltså att använda hundar i äldrevården.
- Vi har sysslat med något som kallas ”Grön Rehabilitering” i tre år. Vi har kommit i kontakt med Ingeborg Höök, som leder kursen, och hon tycker att Garpenberg är en lämplig plats för att ha kursen, säger Alf Arvidsson, vd för Garpenbergs Intressenter AB, vars lokaler kursen ska hållas i.
- Hundar i vården ger många positiva effekter, fortsätter Arvidsson.

Enda licenserade

Ingeborg Höök är sjuksköterska och har en magisterexamen i vårdvetenskap. Hon är den enda licenserade vårdhundsinstruktören i Sverige.
- På kursen blir hundarna tränade på att vistas med främmande människor och att uppföra sig. De kan vara med i de äldres rehabilitering, till exempel i sjukgymnastik och minnesträning, berättar Ingeborg Höök.

Inte bara hundförare

Den 28 februari är introduktion för kursen, som startar på allvar i augusti. Då ska deltagarna träffas en gång i månaden i ett halvår. Hundförarna får även träffa en assistenthundsinstruktör för att följa upp kursen.
- Även sjuksköterskor och terapeuter utbildas, så att de får lära sig att använda hundarna i jobbet, säger Ingeborg Höök.
Det finns 20 platser till kursen i Garpenberg. En fjärdedel av deltagarna kommer från Dalarna.
- Dalarna har gjort den största satsningen på det här, säger Ingeborg Höök.
Varför passar Garpenberg så bra?
- Det är svårt att hitta bra kurslokaler, men GIAB:s lokaler är perfekta. Vi behöver stora utrymmen, möjlighet till mat och övernattning. Allt det finns i Garpenberg, plus att miljön är så vacker. Jag skulle vilja göra Garpenberg till ett centrum för vårdhundskolan, säger Ingeborg Höök.
PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons