Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har inget att förlora” Går miste om sju miljoner

Annons

Borlänge stämmer staten. Kommunen går miste om nära sju miljoner kronor i ersättning för plusjobben, pengar som frös inne när regeringen bröt avtalen, säger Lars Ivarsson, kommundirektör.
- Vi har inget att förlora.

Men egentligen handlar tvisten mer om principer än om pengar, menar Ivarsson.
- Jag tycker att det är viktigt att få en rättslig prövning av vad statens avtal med kommunerna går för. Ska en ny regering kunna riva upp avtalen vågar vi och andra kommuner inte längre göra sådana överenskommelser.
Enligt Torgny Ljungkvist vid SKL , Sveriges kommuner och landsting, organisationen som kommer att företräda Borlänge och andra kommuner i processen, kan det handla om kostnader på cirka en halv miljard för kommunerna totalt i landet.

Är det inte svårt att driva en process mot staten?
- Det är inte så stor skillnad jämfört med andra processer. Det handlar om vad man har på fötterna, säger Magnus Ljung, jurist vid SKL.
Det här målet kommer att handla om ett avtalsbrott; att staten ändrat villkoren för kommunerna mitt i en avtalsperiod och Borlänge kan bli pilotkommun, eventuellt tillsammans med andra kommuner, förklarar han.

Aldrig hänt

Sam Risander vid arbetsförmedlingen hörde till dem som jobbade med plusavtalen i regionen.
- Det har aldrig tidigare i världshistorien hänt att villkoren ändrats mitt i en avtalsperiod.
Plusjobben började i januari 2006 och vi hade många avtal som låg ute på behandling i kommuner och landsting när regeringen beslutade sig för att ändra villkoren samma år.
Borlänge har haft totalt runt 140 plusjobbare med kontrakt på max två år. Långtidsarbetslösa som fått hjälp att komma tillbaka till arbetsmarknaden genom att få arbetsuppgifter till exempel i skolan och äldreomsorgen.

Kontrakt slut i år

- Vi har fortfarande plusjobbare i gång men kontrakten för de sista löper ut i år. Det är viktigt att få det här prövat, betonar Kenneth Persson, s-kommunalråd.
Enligt ekonomichef Christina Norén kommer Borlänge kommun att få merkostnader för plusjobbare på 4 miljoner 275 000 kronor under 2007 och 2 miljoner 510 000 kronor under 2008.
Regeringen Reinfeldt motiverade den indragna ersättningen med att det blev för dyrt.
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin pratade om en kostnad på två miljarder. Det skulle ta för mycket resurser från andra åtgärder som nystartsjobb. Plusjobben fick också kritik för att få fick fasta jobb efteråt.

Mer läsning

Annons