Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har inte arrangerat några logdanser”

/
  • Här på folkparken i Nås har idrottsföreningen arrangerat danser och påståendena att man arrangerat logdanser i Lindesnäs är inget som styrelsen gett något mandat till. FOTO: LEIF OLSSON

Annons

Styrelsen för Nås IF är minst sagt upprörd över att föreningen blivit smutskastad i media kring den stora skattehärvan som nu håller på att nystas upp kring logdanserna i Lindesnäs.
Att föreningen skulle ha varit arrangör av danserna 2004 menar man är en efterhandskonstruktion och en ren och skär lögn som grundar sig på att två personer i dåvarande festkommittén påstår att Nås IF varit arrangör av logdanserna i Lindesnäs.

De framhåller att varken styrelsen eller de tre övriga ledamöterna i festkommittén hört talas om något eventuellt arrangemang eller avtal om logdanserna med Lindesnäs herrgård.
Under hela utredningstiden, då man menar att föreningen blivit framställda som riktiga bovar i en del tidningsartiklar, har man blivit ombedda att inte uttala sig i media. Men nu menar man att det finns all anledning att gå ut och försvara föreningen.

Bara städning

- Nås IF hade åtagit sig att städa efter danserna och inget mer, det har vi styrelseprotokoll på, tillägger Nås IF:s talesman Tommy Olsson.
Något avtal med Westbergs bolag att föreningen skulle stå som arrangörer av logdanserna kan man gå ed på att det aldrig diskuterats i varken huvudstyrelsen eller i festkommittén.
Styrelsen menar därför att om de två personerna använt Nås IFs namn i något avtal med Westerbergs bolag, får de ta sitt ansvar för det.
- Det enda samarbete vi hade med Westbergs bolag är att vi åtog oss att städa efter logdanserna 2004 och 2005 och att Westbergs bolag stod för ölförsäljningen här på folkparken i Nås, säger Tommy Olsson.
För det har föreningen fått betalt och redovisat i bokföring.

Måste ha tillstånd

För att arrangera danser måste man ha tillståndsbevis från polisen och det har Nås IF för danserna på Storänget Folkets park. Tillståndsbeviset för Lindesnäs Herrgård 2004 och 2005 står på en av ägarna till Westbergs bolag.
Hela den dåvarande huvudstyrelsen kan intyga att man inte hade någon som helst vetskap om att man påstods stå som arrangörer av logdanserna förrän i november 2005.

Falsk bokföring

- Då överlämnades plötsligt en påhittad falsk bokföring för 2004 och avtalsförslag angående logdanserna 2004 och 2005 till vår kassör.
- Nås IF huvudstyrelse tog skriftligt avstånd från handlingarna och skickade tillbaka dem till Westbergs bolag, säger Tommy Olsson.
Under hösten 2006 berättar Olsson att Westbergs juridiska ombud hörde av sig till honom och dåvarande ordförande och ville komma till Nås IF huvudstyrelse och förklara att det var en laglig och gängse samarbetsmetod mellan två parter.
- Jag sa till honom att vi inte accepterar några efterhandskonstruktioner och att vi aldrig går med på en sådan uppgörelse, säger Tommy Olsson.
Han menar även att det är upprörande på alla sätt att en sådan expert kommer och vill göra en efterhandskonstruktion.
Det man också förvånas över är att när Nås IF nekat att gå med på avtalsförslagen för logdanserna 2004 och 2005, har en annan förening tagit på sig arrangemanget för 2005.

Papper försvann

En av många märkliga turer är till exempel hur verksamhetsberättelsen från Festkommittén för 2004 plötsligt är bortriven och förvunnen ur klubbens handlingar.
- Man kan ju verkligen fråga sig vad det handlar om när Nås IF först blir misstänkt och sedan plockar de anklagade fram dokumentet, menar styrelsen.
Men man framhåller ändå att det känns bra för Nås IFs del att den kom fram, då den styrker och överensstämmer med festkommitténs verksamhetsplan för 2004.
En annan märklig sak man reagerat över är när tillståndsinnehavaren för logdanserna på Lindesnäs herrgård hösten 2006 kontaktar Stim och rapporterar att Stimavgiften för logdanserna 2004 ska skickas på Nås IF.

Skatterevision

- När fakturan är på ingående försöker de två före detta festkommittéledamöterna komma över fakturan så att inte vår kassör ska få den. De misslyckades som tur är. Nås IF överklagade fakturan hos Stim och fick naturligtvis rätt, tillägger den dåvarande styrelsen.
- Till följd av allt det här har Skatteverket gjort en skatterevision av hela föreningen och den gjordes utan anmärkning säger Tommy Olsson.LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons