Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vid gripandet befallde en 23-åring sin rottweiler att attackera poliserna

Annons

Åtal har lämnats in hos Falu tingsrätt som rör fem unga män, 23-27 år, som i olika konstellationer är misstänkta för grov stöld, hot och hund-bussning mot polisen, lastbilsstölder, grovt rattfylleri samt grov olovlig körning och narkotikabrott.
Tre är från Ludvika, en 27-åringen från Borlänge och en 23-åringen från Knivsta.

Avsnittet grov stöld och hot mot tjänsteman handlar om händelsen på Skolgatan i västra Grängesberg den 12 februari i år.
23-åringen och 26-åringen från Ludvika, som båda sitter häktade sedan tre veckor tillbaks, är tillsammans med 27-åringen från Borlänge misstänkta för grov stöld, alternativt försök till grov stöld. Trion hade brutit upp dörr till en lägenhet plockat på sig två mobiltelefoner, en MP3 spelare och en Ipod samt förberett att även ta med sig platt-tv, dator, routrar, cd-skivor, mätinstrument med mera när poliser rusade in med dragna vapen.

Kommenderade hund

23-åringen befallde i samband med gripandet upprepade gånger sin rottweilerhund, som befann sig på platsen, med kommandot ”attack, attack på de svarta”. Men hunden var klok nog att inte angripa poliserna. 23-åringen ska ha sagt till poliserna ungefär ”att om de inte visste vem han var skulle de fråga sina äldre kollegor. När som helst kan de få besök av män med röda huvor”. Han är vid samma tillfälle misstänkt för brott mot förbud att bära kniv .
26-åringen är misstänkt för att ha fällt yttranden mot polisen med innebörden ”kom ihåg hur det gick för poliserna i Malexander”.

Lastbilsstölder

23-åringen från Ludvika är sedan misstänkt för att med olika personer bland de medåtalade utfört stölder. Den 6 mars 2007 ha stulit Tipp & Trailers lastbil i Tunkarlsbo i Söderbärke och den 4 oktober Bergslagens Färg-Vägg-Golv AB:s lastbil vid Slånbärsgården i Ludvika. 23-åringen är misstänkt för att körkortslös och påverkad av hasch, som är narkotika, ha kört den senare lastbilen på länsväg 620 genom Stora Snöån så vårdslöst att han orsakade en trafikolycka och lastbilen hamnade i dike.
23-åringen från Ludvika med 23-åringen från Knivsta är i tionde åtalspunkten misstänkta för stöld av två snowboards och dels bilstereon ur en bil. Båda stölderna i Fallbyn i Söderbärke den 6 mars.
27-åringen från Borlänge är i två ”egna” åtal misstänkt för narkotikabrott samt grovt rattfylleri, 1,47 promille, inklusive grov olovlig körning. Händelser från i år i Ludvikatrakten.

BOO ERICSSON

Mer läsning

Annons