Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigt att någon reagerar på att männen kränks"

Annons

För drygt en månad sedan drabbades Anna och Olle Sporre i Fredriksberg av sorg då deras son Oliver dödföddes.
Nu reagerar paret på att systemet gör skillnad på deras sorg. Anna får 29 dagar av försäkringskassan, medan Olle bara får 10 dagar.
- Det här är könsdiskriminering. Det här kränker männen, säger Anna Sporre som nu anmäler Försäkringskassan till Justitieombudsmannen.

Även om Anna och Olle Sporre nu anmäler Försäkringskassan till JO, så är det varken Försäkringskassan eller handläggaren som de i grunden upprörs av. "Min anmälan gäller försäkringskassans föreskrifter vid dödfödsel, inte specifikt vårt fall, även om jag utgår från det."
Det är riktlinjerna de vill åt. Detta är något för politikerna att ändra på menar de.

Olika många dagar

I JO-anmälan står det:
"Min man missgynnas på grund av sitt kön då hans rätt att sörja döda barn inte är densamma som mammans, trots att barnet är uppkommet till hälften av honom och till hälften av mig."
Anna skriver att hon beviljats 29 dagar vanlig föräldrapenning i samband med dödfödseln, medan hennes man Olle kunde ansöka om tio dagar tillfällig föräldrapenning.
- Hade barnet varit vid liv hade vi varit berättigade till samma antal dagar från försäkringskassan, men varför det görs skillnad på oss när barnet dött reagerar vi på, förklarar Anna Sporre.
- Varför det är på det här sättet kan jag inte svara på, säger Gulli Jansson på Försäkringskassan.

"Män har också sorg"

I JO-anmälan står vidare:
"Min man missgynnas då hans sorg inte räknas i ett samhälle som glömmer männen när det gäller barnafödsel. De har också sorg och är precis lika psykiskt labila efter barnets dödfödsel som mamman, även om hon burit barnet."
- Min man bröt ihop när han fick veta att Oliver föddes död, berättar Anna Sporre.
I anmälan refererar hon till Regeringsformen:
"Vidare framgår att lag eller annan föreskrift inte får innebära att någon medborgare missgynnas på grund av kön, om inte föreskriften utgör ett led i strävan att åstadkomma jämställdhet mellan män och kvinnor"
Anna Sporre har förutom parets JO-anmälan också skrivit flera brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och socialminister Göran Hägglund där hon kritiserar ordningen. Hon har från en tjänstemän fått svaret att saken lämnats över till socialdepartementet för vidare behandling.
- Det är viktigt att någon reagerar på det här, säger hon.

ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons