Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att utvisningsbeslut hävs och fängelsestraff sänks

Annons

2002 åtalades sju personer i en mycket omfattande knarkhärva som nystats upp. Tre av dem med koppling till Hedemora. Fem personer dömdes till fängelsestraff.
En då 29-årig hedemorabo utpekades som huvudman och dömdes till lagens strängaste straff, 14 års fängelse samt utvisning.

Den så kallade huvudmannen har nu ansökt om nåd hos justitiedepartementet.
Mannen vill att hans fängelsestraff väsentligen ska kortas och även att utvisningsbeslutet ska hävas.
En verkställd utvisning av en i dag 36-årige man från Hedemora skulle mycket allvarligt riskera hans personliga situation. 2002 dömdes mannen som huvudman i en stor knarkhärva.

Risk för övergrepp

I en inlaga till justitiedepartementet skriver mannens advokat Per Borgblad att sannolikheten för att mannen skulle utsättas för våld och övergrepp är betydande om han utvisas. Och den stora risken gör att mannen och hans advokat nu ansöker om nåd.

Förkortat straff

Med sin nådeansökan till justitiedepartementet vill de att Svea hovrätts dom från 2002 ska undanröjas. Vilket innebär att dels ska mannens 14-åriga fängelse straff väsentligen förkortas, och dels ska beslutet om utvisning hävas.

Hemlig inspelning

De hävdar i sin inlaga att de kontakter mannen haft med det land dit mannen ska utvisas visar på de risker som finns om han skulle tvingas att återvända dit. Bland annat åberopar de en hemlig inspelning som gjorts mellan mannen och en polisman från detta land.
Mannen har både i tingsrätt och hovrätt nekat till brott.
Advokat Borgblad begär även anstånd till den 29 augusti med att närmare få utveckla mannens talan, och att de bilagor som skickats med nådeansökan ska sekretessbeläggas.

Mer läsning

Annons