Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Visionen är att drogtesta alla på sikt”

Annons

Drogtester även för vikarier. Det vill landstinget införa. Det blir 500-600 tester om året om alla som får fast jobb och längre vikariat testas.
- På sikt är visionen att drogtesta alla anställda, säger Thomas Ylvén, v-landstingsråd och ordförande i personalutskottet.

Under ett år 2007-2008 drogtestades alla som nyanställdes i landstinget. Det visade att två av totalt 114 var drogpåverkade. De fick besked om att de inte fick något jobb.
- Det är särskilt viktigt att vårdpersonal inte använder droger eftersom patienterna kan drabbas, säger Ylvén.

Narkotiska preparat

Testerna har utgått från fem olika narkotiska preparat, berättar Leif Walther som arbetar med personalfrågor i landstinget.
- Personernas anonymitet och integritet har garanterats.
Politikerna var eniga om beslutet om drogtester som kom för 1,5 år sedan. Nu vill Ylvén och andra i personalutskottet gå vidare och även testa vikarier som har längre vikariat än två månader.
Det blir landstingsstyrelsen som avgör om det blir så.
Leif Walther räknar med att det skulle innebära 500-600 tester om året och totalt runt 500 000-600 000 kronor eftersom varje test kostar cirka 1 000 kronor.
- Det kan bli så att vi inför testerna etappvis, säger Ylvén som hoppas att alla landstingsanställda kommer att drogtestas på sikt.
Att bara testa nyanställda ger ju ingen garanti för drogfrihet, betonar han.
- Men först måste vi fundera på hur det ska gå till. Vi har inga svar på det idag. Och vi har inte fört några förhandlingar om det än.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons