Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmqvist (MP) om Harrys ravin: "Jag tycker att det är ett bra förslag"

Naturskyddsföreningen vill se ett naturreservat i området kring Harrys Ravin. Nu ska både kommunen och länsstyrelsen undersöka området. "Jag tycker att det är ett bra förslag", säger Richard Holmqvist (MP), 1:e vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Naturskyddsföreningen vill att Falu kommun ska verka för att det bildas ett naturreservat kring Harrys ravin norr om Enviken. Richard Holmqvist fick förslaget i dagarna.

– Jag tycker att det är ett bra förslag, det är väl skrivet och väl motiverat. Men sen kan inte jag allting, jag har inte varit där och tittat på det själv. Men det ser ju väldigt bra ut, säger han.

Han har tagit kontakt med kommunens biologer som ska åka ut och titta på området.

– Sen får vi jämföra det med andra områden som behöver skyddas och göra någon sorts rangordning och ta hänsyn till hur bråttom det är också, säger han.

Naturskyddsföreningen föreslår även att länsstyrelsen bidrar i processen och använder nödvändiga resurser för att se till att reservatsfrågan utreds. Enligt Jemt Anna Eriksson på myndighetens naturvårdsenhet ska de utreda frågan. Om det visar sig att området håller naturreservatsklass finns det olika sätt som länsstyrelsen kan agera.

– Om vi tycker att det är ett område som ska ha ett naturreservatskydd och kommunen har möjlighet att bilda det så kanske vi kan vara med och stötta genom att tillstyrka att de ska få statliga bidrag. Om inte kommunen kan så har vi också möjlighet att bilda ett naturresevatsskydd, säger hon.

Bergvik skog äger drygt 90 procent av marken på det tänkta naturreservatet. Bolagets ekolog Nicklas Samils säger att de hade planerat att avverka 16 hektar av skogen det här året. Men nu tänker de avvakta tills länsstyrelsen har gjort sin utredning.

– De får besöka området och komma med ett uttalande om vad de anser, säger han.

Vad anser du om Naturskyddsföreningens förslag?

– Det beror på vad naturvärdena är. Vi har som policy att vi vill avsätta de områden som har högst naturvärden när vi sätter av frivilliga marker och då är det viktigt att vi väljer de som har högst värden.

Kan ni tänka er att sälja marken till kommunen om de vill bilda ett reservat?

– Ja, vill man bilda reservat och anser att det är lämpligt så självklart säljer vi mark till reservatsbildningar. Det har vi gjort förr så det ser vi inga problem med.

Mer läsning

Annons