Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren ansåg att hushållsel är ofarligt och skickade hem Andreas

– Du kan åka hem. Är det bara 230 volt. Hushållsel är inget farligt.
Det beskedet fick 22-åriga elektrikern Andreas Lindqvist av läkaren när han besökte akuten i Mora efter att han drabbats av en strömgenomgång.
– Jag blev så irriterad och visste knappt vad jag skulle säga så jag gick, säger Andreas.

Annons

För några veckor sedan var Andreas på jobb i skogen utanför Leksand. Han jobbar hos Dala Energi och ett träd hade fallit över ledningen ute i skogen.

Andreas Lindqvist, 22-årig montör vid Dala Energi drabbades av strömgenomgång när han skulle kontrollera spänningen vid en central efter att ett träd fallit över ledningen. Men läkaren på akuten ville inte undersöka honom, då han ansåg att

– Jag tog fram spänningsmätaren. Då kom jag åt ena stiftet när jag skulle mäta i lådan som satt på en stolpe i närheten av där trädet fallit. Jag kände av det rejält. Jag hamnade mellan fas och nolla. Jag blev nolla kan man säga.

Läs även: Akutchefen: "Inte självklart att vi tar ett EKG"

Experten på elolyckor: Nonchalant

Andreas slant med handen och kom åt stiftet på spänningsmätaren när han skulle mäta spänningen.

Olyckan hände på en fredag eftermiddag och Andreas trodde det skulle bli svårt att komma in och få vård och valde att inte kontakta akuten. Det var första gången han råkade ut för strömgenomgång i sitt arbete.

När han kom tillbaka till jobbet på måndag morgon berättade han för kollegorna och chefen vad som hänt. De rådde honom att ta kontakt med vården.

– Jag ringde sjukvårdsupplysningen. All strömgenomgång ska man behandla. Han fick beskedet att åka in till akuten.

– Jag blev så irriterad och visste knappt vad jag skulle säga så jag gick, säger Andreas.

Andreas bor i Rättvik och då är akuten på Mora lasarett den närmaste akutmottagningen.

– Jag berättade i receptionen vad som hänt och de bad mig vänta. Efter en stund kom sköterskan ut och sa att läkaren sagt att det inte var farligt med hushållsel, och att jag kunde åka hem.

– Du kan åka hem. Är det bara 230 volt. Hushållsel är inget farligt.

Andreas blev arg och irriterad. Han visste att det var farligt. Under skolan i Rättvik hade man gått igenom problematiken med strömgenomgång.

Andreas Lindqvist

I två år har Andreas haft jobbet på Dala Energi. Under utbildningen på gymnasiet i Rättvik, gick han på en så kallad lärlingsplats från tvåan. Två dagar i veckan fanns han på Dala Energi, tre dagar gick han i skolan.

– Jag kände ju att jag mådde dåligt när det hände, men kände inget direkt på måndagen.

Andreas fick inget gott förtroende för sjukvården utifrån det bemötande han fick. Nu är det skriven en tillbudsrapport på händelsen och Andreas tycker att hans chefer hanterat det bra.

– Naturligtvis ser vi problem med det som inträffat. Vi tog snabbt kontakt med Mora lasarett. Men vi har inte fått någon återkoppling, säger Kent Byman, som är marknadschef på Dala Energi, om agerandet på akuten vid Mora lasarett.

Företaget, som konstaterat att det varit ett handhavandefel, har anmält olyckan till Arbetsmiljöverket och till Elsäkerhetsverket.

Artiklarna är tidigare publicerade i tidningen Elektrikern.

Fakta: Vad är strömgenomgång? Strömgenomgång handlar om att du blir en del av strömkretsen. Det kan vara 230 volt som du har hemma i bostaden eller på jobbet. Det kan också vara 10 000-tals volt från en högspänningsledning.Vid en strömgenomgång följer strömmen nerver och blodbanor, oftast passerar strömmen hjärtat. 3 000 personer söker till sjukvården för detta varje år, men troligen rör det sig om ett mycket stort mörkertal och det är 10 000-tals som drabbas varje år. De flesta som drabbas gör det i tjänsten. Det kan vara elektriker, men många andra som kommer i kontakt med el. Vid strömgenomgång med högspänning, typ 10 000 volt, händer det ofta att personen fastnar och har svårt att ta sig loss. Ofta svimmar man av och det kan uppstå stora brännskador. Här kan in och utgångshålen synas mycket tydligt. Även vid lägre volttal, det som en del kallar "hushållsel", kan den enskilde drabbas allvarligt. Kortsiktigt kan det röra sig om hjärtstopp eller störningar i hjärtans arbete. Naturligtvis är det allvarligare om det är fråga om högspänning. Men även en strömgenomgång av lågspänning är allvarlig och kan ge allvarliga skador, menar experter. Senare forskning visar också att strömgenomgång, både högspänning och lågspänning, ofta kan ge skador långt efter olyckan. Bland annat nervskador, inkontinens, muskelskador, hörselskador och cirkulationsproblem.

Mer läsning

Annons