Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdsministern "Så kan vårdgarantin förbättras"

"Så kan vårdgarantin förbättras" var en av flera idéer som lyftes när Sjukvårdsminister Gabriel Wikström mötte landstingsledningen.

Annons

– Det här är i princip enda gången jag får en chans att ha en dialog med landstingsledningarna i landet, sade Gabriel Wikström (S). efter ondagens besök hos landstingsledningen i Dalarna.

En del rörde Göran Stiernstedts tvååriga utredning "Effektiv vård" som varit ute på remiss. Dialogen handlade också om hur Landstinget Dalarna ska klara bristen på personal som allmänläkare när primärvården -vårdcentralerna - får en tydligare och viktigare roll eftersom sjukvårdens stora kostnader rör de kroniskt sjuka.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström i dialog med landstingsledningen med bland andra Gunnar Barke S-landstingsråd.

TEXT + TV: Gabriel Wikström sjukvårdsminister: "Bruksorten har präglat mig"

Enligt Roger Molin, utredare på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, svarar 85 procent av sjukvårdens kostnader för kroniska sjukdomar samtidigt som det mesta går att förebygga och det finns också med i Stiernstedts utredning.

När primärvården - vårdcentralernas- roll blir allt viktigare kan det på sikt bli så att vissa vårdcentraler får ett tydligt fokus på multisjuka, äldre med många sjukdomar, men det är något som man måste jobba vidare med, betonade ministern.

Att vårdgarantin kan förbättras genom att den inte enbart är kopplad till läkare som gör en första bedömning, är ett av förslagen i utredningen som lyftes. Då kan även sjuksköterskor, sjukgymnaster och andra göra de första bedömningarna och då kan ett första besök ske inom några dagar i stället för som i dag sju, enligt Stiernstedts utredning även om antal dagar inte diskuterades nu.

I Landstinget Dalarna är bristen på läkare, framförallt allmänläkare, och specialistsjuksköterskor den stora även om antal läkare blivit fler och fler totalt i landet och i länet.

– Vi behöver se mer på vad staten kan göra som att bygga ut läkarutbildningen, sade ministern.

– Vården är för sjukhustung i dag, sade ministern vilket också utredningen slagit fast vilket innebär att läkare och andra kan göra mer sjukhusbesök i patientens hem. .

Att Landsting som i Dalarna betalar utbildning för vissa specialistsjuksköterskor är positivt, sade han.

– Att sjukvården måste anpassas bättre efter behoven är en viktig del, sade ministern vilket också Gunnar Barke och Elin Norén S-landstingsråd och Maja Gilbert V-landstingsråd lyfte under dialogen.

– Vården är för sjukhustung i dag, sade ministern vilket också utredningen slagit fast, vilket innebär att läkare och andra ska kunna göra mer sjukhusbesök i patientens hem. .

– Här finns exempel från Lidköping där flera läkare besöker patienterna i deras hem, främst äldre multisjuka samtidigt som läkarutbildningen behöver fokusera mer på den här gruppen.

– En jämlik hälsa är central, liksom bemanningsfrågor och primärvården roll. Det lyfte också vi från Landstinget Dalarna i dialogen, säger Elin Norén(S) och Maja Gilbert (V) som också lyfte vikten av statens roll.

– Det är jättestora utmaningar och därför är också den här sortens dialoger viktiga, betonar Gunnar Barke S-landstingsråd.

LÄS MER: Vården ska bli mer jämställd

Mer läsning

Annons