Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt du vill veta om Kuba

Nu finns den ultimata boken för dig som vill veta allt om Kuba. DD:s recensent Lena S. Karlsson tipsar om Thomas Gustavssons stora bok "Kuba— En färd genom historien" som finns i en ny utgåva.

För den som har ont om slantar och längtar efter att resa till fjärran, lockande resmål är resehandböcker och guider en lisa för själen. Drömmer man om heta nätter i Havanna och rundresor i Kuba med dess spännande historia, befolkning, sedvänjor, flora och fauna med mera är den obestridlige kubakännaren Thomas Gustafssons Kuba— En färd genom historien ett måste. Han har följt Kubas utveckling under tre decennier och har gjort otaliga resor kors och tvärs över landet, ibland flera gånger per år. Under sina vistelser har Thomas Gustafsson intervjuat ett stort antal kubaner alltifrån småkriminella på gatan till politiska högdjur, detta inkluderar även en exklusiv intervju med Fidel Castro och initierade samtal med andra män i ledande ställning.

Ett kontrasternas land med starka traditioner, inte minst inom politiken. Här finns ett tungt vägande avsnitt om den kubanska revolutionen, ett annat om Kubas väg mellan stormakterna under 60-talet det amerikanska handelsembargot och den olyckliga anknytningen till Sovjetunionen, vilken snedvred ekonomin och utarmade landet. Efter Sovjetunionens fall fanns bara en möjlighet, att öppna landet för internationell turism och handel.

Men Kuba är ett land i stark omvandling efter Fidel Castros död, öppenheten mot omvärlden och de ekonomiska reformerna har inneburit stora förändringar i stort som smått. Visserligen håller den åldrade brodern Raul Castro Kuba på ungefär samma kurs som Fidel slog in på under åren efter Sovjetunionens sammanbrott, men under ytan finns motstridiga intressen, vart är Kuba på väg?

Ingen vet med säkerhet. Efter det att landet öppnades för massturism har landet alltmer anpassats till förhållandena i väst utan att för den skull förlora sin särart. Den stora skillnaden är att idag finns en utbredd småföretagsamhet framför allt inom den lukrativa resebranschen, turismen är idag landets största inkomstkälla.

Havanna är det stora dragplåstret, här restatureras historiska byggnader som Capitolium och Habana Libre, men i allt väsentligt är staden en skönhet i förfall. Kanske är det just detta som är charmen och på Havannas gator rullar fortfarande de gamla gistna jänkarna, som hålls vid liv av hängivna ägare med stor uppfinningsrikedom. Att stadsbilden hålls intakt kan delvis räknas på knapphetens konto, bebyggelsen hålls i skick av de som bebor husen. Delar av Havanna och staden Trinidad är skyddade som världsarv.

Den digra luntan på dryga 700 sidor omfattar Kubas utveckling från Christofer Columbus upptäckt av öarna under den första resan till Västindien 1492 fram till dags dato. Öns strategiska läge har gjort den till aktör i många historiska skeenden alltsedan de första besökarna. Conquistadorerna använde ön som omlastningshamn för guld- och silverleveranser till Den gamla världen, bukanjärerna bevakade vattnen och kapade de stora fraktskeppn. Öriket blev också en knutpunkt i slavhandeln. Slaveriet upphävdes inte förrän under sent 1800-tal, vilket fortfarande sätter spår. Kuba är ett land där raserna blandats, även om det spanska arvet – Kuba var länge kronan i det spanska kolonialväldet – överväger.

Banden mellan Sverige och Kuba belyses också, under sockerboomen i det tidiga 1900-talet, den s k Sockerdansen, bildades en svensk koloni ”Bayate” på ön, en blomstrande verksamhet så länge högkonjunkturen varade, men i likhet med många inhemska projekt kapsejsade detta när den ekonomiska utvecklingen vände. Svenskarna har lämnat efter sig ett spår, trots att kubanerna skakade på sina huvuden byggde man bostäder åt sina bin, detta skulle leda till att kubanerna lärde sig hur man framställde honung.

Detta faktaspäckade verk skulle kanske bli svårhanterligt om det inte varit för den smittande omedelbarhet som Thomas Gustafssons prosa präglas av, här kommer åtskilliga kubaner till tals, det kan röra sig om liftare eller kubanen på gatan, som ger sin syn på dagsaktuella frågor.

Vid sidan av de tyngre avsnitten om historia och det politiska livet finns massor av sympatiska sidospår, här finns givetvis ett kapitel om Ernest Hemingway som fortfarande drar turister till sina invanda stråk. En ahaupplevelse för mig var la dolce vita i Havanna under Batistatiden, då ett eldorado för maffioso, spelare och nöjesliv, en verksamhet som ruinerades av revolutionen och som tvingade maffian att etablera sig i Las Vegas istället.

I detta generösa verk finns också utrymme för konsten, litteraturen, filmen och musiken — och naturligtvis inviger Thomas Gustafsson läsaren i den ädla konsten att röka en kubansk cigarr och vilken cigarr som är lämplig för vilket tillfälle.

Thomas Gustafssons Kuba — En färd genom historien är med andra ord standardverket per se när det gäller Kuba, en slösande rik skildring av ett land i oupphörlig förändring, där författaren aldrig väjer för att redovisa det komplicerade skeendet, intoleransen och defekterna i det politiska systemet vid sidan av romdoftande romantik och 50-talsnostalgi.

LÄS MER KULTUR