Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler köper alternativa julklappar

Än är det inte försent att köpa julklappar.
Men vad ska man köpa till någon som redan har allt? Nu ökar försäljningen av alternativa julklappar.
- Du kan bland annat ge bort en säker förlossning i julklapp till en kvinna i Kongo eller en buffel till en familj i Indien, säger Cecilie Östby, informationsansvarig på Läkarmissionens webaidshop.se.

Många företag har börjat köpa alternativa julklappar till sina anställda.
- Då kan man välja ett projekt att bidra till som man brinner lite extra för. Företag tycker ofta att det är ett lätt och konkret sätt att köpa bistånd på. Det är också ett alternativ till privatpersoner som har ångest över att inte hinna köpa julklappar eller vill köpa något roligare till den som redan har allt, säger Cecilie Östby.

Ett grispaket

Hon berättar att skillnaden från att ge pengar till en allmän insamlingsfond är att pengarna öronmärks efter kundens önskan.
- Köper man ett grispaket till en ensamstående kvinna i Burkina Faso så kommer pengarna gå till det. Det gör en stor skillnad för hennes framtida försörjning. För endast 150 kronor kan man ge en havande kvinna i Kongo en säker förlossning på ett rent sjukhus och under uppsikt av läkare, istället för hemma i hyddan.

Fokus på miljön

Även trädplantering i Sudan är populärt att ge bort i julklapp.
- Fokus på miljön är väldigt märkbart i vår shop. Det ligger i tiden att bidra till en hållbar utveckling och göra lite gott i världen, menar Cecilie Östby. Förra året sålde vi för en miljon kronor. I år räknar vi med en ökad omsättning på minst 20 procent.


ANGELICA LINDVALL
0243-920 08
angelica.lindvall@daladem.se


---> Alternativa julklappar går också att köpa på www.unicef.se, www.presentermotfattigdom.se, www.manniskohjalp.se med flera.