Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler ungdomar väljer golf

Projektet startade 2012 och då hade Hagge Golfklubb ett fåtal aktiva ungdomar.
Satsningen på skolungdomar blev en fullträff – i dag har klubben runt 70 ungdomar i sin verksamhet.

I en situation med få ungdomar insåg Hagge GK att något måste göras. Så idén väcktes att satsa på skolungdomar.

Via Idrottslyftet ansökte och beviljades klubben pengar till ett skolprojekt. Pengar som skulle användas till att transportera eleverna och för att köpa extra klubbor.

Så 2012 var allt klart för att dra i gång det hela och sedan har det rullat på. Busslast efter busslast har anlänt till Haggebanan där skoleleverna under en friluftsdag har fått prova på att slå vid driving rangen, att spela på en liten bana som de själva gjort och testa puttning samt prova att spela ett kortare hål.

– Vi varje tillfälle har det varit 55–70 elever. I dag är det elever från Vinsboskolans årskurs sex och dom är färre.

Total handlar det i år om 600 elever från Smedjebacken och Ludvika, berättar projektledaren Johan Liljeros Holmgren.

De elever som efter prova-på-dagen vill fortsätta gör det bland annat via Golfäventyret där man lär sig spelet steg för steg. Den enklaste banan är 30-banan med sina korta hål och enkla regler.

Nästa steg är 50-banan där hålen är längre och fler. Reglerna är svårare och det behövs lite kunskap om säkerhet, golfvett och banvård.

Därefter gäller det att klara 100-banan, alltså den riktiga banan där hålen är mellan 40 och 100 meter och riktig golfboll används. Den som klarat 100-banan är redo att spela på stora banan med handicap (HCP).

Satsningen på samarbetet med skolorna har slagit väl ut och från att ha haft 10–15 aktiva ungdomar och har Hagge GK i dag cirka 70 ungdomar i sin verksamhet.

– Målet är 100–110 ungdomar, fastslår Johan Liljeros Holmgren.