Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler vildsvin i Västerbergslagen

Vildsvinen blir allt fler, även i våra trakter.
Återkommande jakt sker på vissa håll, bland annat i Åsmansbo.

Så sent som på måndagskvällen sköts ett vildsvin i Åsmansbo.
Det berättade Jan Andersson, Tolvsbo, i samband med att Vuxenskolan hade öppnat ”Jägarcafé” i Capellet i Söderbärke på tisdagskvällen.
– En kompis i Åsmansbo hade lagt ut åtel med majs och vete och jag var med och tittade när han sköt en gylta (ungt hondjur). Den vägde väl 50, 60 kilo.
Andersson berättade vidare att det var en flock med vildsvin som hade samlats vid åteln.
– Ja, sju till nio stycken var de och en av dem var mycket större.

Vildsvinen har även spritt sig mot de västra och nordvästra delarna av Västerbergslagen.
– I fjol i samband med älgjakten var de två i vårt jaktlag i Västansjö viltvårdsområde som sköt ett vildsvin på 70 kilo. Det finns fler, man ser spår av dem i skogen, sade Jut-Erik Jernberg, Västansjö.
Kvällens föredragshållare var Bengt Larsson, Hedemora, som är ordförande i Jägarnas Riksförbund i Dalarna. Han tog del av rapporterna med stort intresse.
– De där som finns i trakterna av Åsmansbo kan vara början på en stor flock. Vildsvinen kommer att öka stort i antal i Dalarna de närmaste åren.

Larsson berättade för de 15-talet åhörarna att vildsvinen utrotades i Sverige för cirka 200 år sedan. På 1970- och 80-talen rymde vildsvin från anläggningar i Skåne och Södermanland.
– Jag är också säker på att det skedde medvetna utplanteringar. I dag finns det runt 600 000 djur i Sverige och i de södra delarna utgör de ett problem.
Exakt hur många vildsvin som landet härbärgerar är det ingen som vet. Uppskattningarna bland jägare och experter verkar variera stort. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, gissar att det rör sig om 200 000–300 000 djur.

Vildsvinen är svårjagade, konstaterade Bengt Larsson, eftersom de oftast rör sig om nätterna. Han har jagat i 40 år och under de åren fällt ungefär lika många älgar.
– Jag har dock aldrig skjutit eller aktivt jagat vildsvin, men det är ett bra jaktbart vilt som ger ett gott och klimatsmart kött.
– Men det gäller att man kontrollerar så köttet är fritt från trikiner; maskar som inte går att vare sig koka eller frysa bort, betonade jägarbasen.
Han underströk också betydelsen av försiktighet vid eftersök. Ett skadskjutet djur som kan väga flera hundra kilo är inte att leka med, var budskapet
– Precis som vid eftersök på björn ska man alltid vara två stycken. Ett vildsvin kan gå runt och lägga sig i bakhåll.

Torbjörn Granling/DT