Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt i ordning hos Cirkus Europa

Rykten från allmänheten ska ha gjort gällande att Cirkus Europa, som just nu turnerar runt i Dalarna, blåser och bedrar sina kunder.

Samtidigt som de inte ska ha alla de nödvändiga pappren i ordning för att hålla en cirkus. Tidningen kan efter en närmare titt, konstatera att så inte är fallet.

Efter fem års tystnad, är Cirkus Europa tillbaka på vägarna och turnerar. Rykten som tidningen nyligen har tagit del av ska bland annat ha gjort gällande, att Cirkus Europa saknade den nödvändiga dokumentationen i form av exempelvis en anmälan om att de håller en cirkus, och att de inte ska ha ansökt om affischering.

Ordningslagen innehåller särskilda föreskrifter om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. När det kommer till cirkusar står det i lagen att: En allmän sammankomst som avses i eller en cirkusföreställning får hållas utan tillstånd, om den med hänsyn till deltagarantalet, platsen och tiden kan hållas utan fara för ordning och säkerhet.

Däremot ska det anmälas till polisen att en cirkus hålls, och att det affischeras för den. På den punkten, följer Cirkus Europa reglementet.

Rykten ska även ha gjort gällande att cirkusen blåser sina kunder med allt för höga priser, att det saknas toaletter och att det inte finns några djur på cirkusen.

– Det är väl inget konstigt med våra priser. Det kostar max 170 kronor för en vuxen, och 140 kronor för ett barn att se cirkusen. Det tycker jag är fullt normalt. Och ja, det stämmer att vi inte har några djur på cirkusen, men det har vi inte visat på affischerna att vi heller har. Det är inte första gången som det hålls en cirkus utan djur. Det stämmer att vi inte hade några toaletter när vi var i Grangärde sist, vilket var en miss eftersom de hade gått sönder, säger Frieda Sundelius, som är mor de till de två nuvarande ägarna, Mischa och Dennis Sundelius.

Dennis Sundelius fyller i och säger:

– Folk har varit nöjda vad jag vet. Jag har inte hört någon som klagat under turnén, och då brukar vi ändå ha uppemot 120 besökare varje gång. Det behövs inga djur längre för att det ska vara en cirkus. Det kan bli show i alla fall.

Andreas Irebring
andreas.irebring@dt.se