Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Allt på extrastämman verkade klart i förväg”

De hade ordnat det så bra, medlemmarna i den nybildade Skattungbyns kulturförening, men sedan knappt två veckor tillbaka är de husvilla.
– Allt på bysamfällighetens extrastämma verkade vara klart i förväg, säger Richard Nöjd och Johan Järlind.
– Nej, naturligtvis var det inte så, säger bysamfällighetens ordförande Bo Karlsson.

Historien går att göra lång, ända till mellan 95 och 100 år, när en bybo ska ha skänkt mark för att där skulle kunna uppföras en samlingslokal för invånarna i Skattungbyn, omkring en och en halv mil utanför Orsa.
Där, intill en väg 500 meter från affären, ligger en gammal faluröd byggnad på höger sida. En enkel byggnad med el, men utan indraget vatten.
– Skidklubben har haft muntligt avtal med bysamfälligheten om att få använda lokalen som omklädningsrum, vi i vår tur har haft muntligt avtal med skidklubben att få använda den som replokal för musik, säger Richard Nöjd, en av talespersonerna för den grupp som nu tycks bli utan lokal att spela i och där de också ordnat en festival.

En lokal som de uppskattat eftersom de inte behövt rigga sin utrustning med högtalare, ljus och dekor vid varje enskilt tillfälle.
Hur det blir nu vet de inte.
I fredags för knappt två veckor sedan hölls en extra föreningsstämma i bystugan. Där fick kulturföreningens medlemmar vara med, men bara för att lyssna eftersom de inte är jordägare, delägare.
Deras känsla var att syftet med mötet var att få bort föreningen och dess medlemmar från Folkets Hus eftersom de är ”långhåriga och konstigt klädda”, gröna-vågare. I stället, säger de, säljs fastigheten – som står på ofri grund – billigt till en person som planerar att starta ett snickeri där.

De anser att systemet med att endast jordägare har rösträtt är förlegat.
– Det fungerade säkert förr när jordägarna bodde här, men inte längre eftersom en del numera bor i exempelvis Stockholm.
Bo Karlsson, ordförande för Skattungbyns bysamfällighet, tillbakavisar kritiken på varje punkt, exempelvis att ärendet skulle ha varit avgjort i förväg.
– Nej, naturligtvis var det inte så och inte heller möjligt när det kallas till ett en extrastämma, som vi gjorde. Beslutet togs enhälligt och utan reservation.

Han påpekar även vikten av att det är delägarna, jordägarna, som har rätten att besluta om sitt ägande. Något som i det här fallet rörde Folkets Hus.
Fastigheten överförs, enligt stämmobeslutet, till en rågångsgranne. Anledningen till fastighetsförändringen är ett sedan länge fattat beslut.
– Sedan 1998 har bysamfällighetens styrelse i uppdrag att förbättra ägarstrukturen i Skattungbyn med större sammanhängande skiften. Vi har under åren genomfört några stycken.
Ordföranden beklagar att de som känt sig förfördelade i sammanhanget närmat sig frågan på det sätt de hade gjort.
– Hade det skötts korrekt hade det här kanske fått en annan utgång än vad som nu blivit fallet.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se