Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt talar för att persontrafiken läggs ned

Annons


Vägs ände är nådd.
Trafikverket är helt på det klara med att persontrafiken på Västerdalsbanan ska flyttas över i sin helhet från tåg till buss och att godstrafiken ska fortsätta rulla på banan.
Deras ord väger tungt när Landstinget Dalarna snart ska fatta beslut om framtiden för persontrafiken.


– Loppet är kört för persontrafiken enligt min bedömning. Trafikverket är ju väldigt tydliga och det är utopi att tro att landstinget ska klara av de nödvändiga investeringar som krävs, tillägger landstingsrådet Ingalill Persson (S).
Redan i nästa vecka ska frågan upp på bordet när Region Dalarna har sitt sammanträde. Dödsstöten för persontrafiken förväntas landstinget fatta innan sommaren.
– Det finns inga alternativ då underhåll och allt på banan har misskötts i många år och regeringens satsning på järnvägen räcker inte långt, säger Ingalill Persson.
För en tid sedan gjorde även styrelsen för Tåg i Bergslagen (TIB) att man vill lägga ned persontrafiken på Västerdalsbanan.
Ingalill Persson menar att det nu är viktigt att man gör det bästa av situationen.
– Vi måste ställa höga krav på bussarna och att det finns Internet och alla bekvämligheter. Sedan måste vi kämpa för att vägarna ska rustas upp i Västerdalarna, säger Ingalill Persson.
I den analys som ligger till grund för Trafikverkets ställningstagande påpekar man bland annat att det förnärvarande avsätts cirka åtta miljoner kronor för drift och underhåll av sträckan, vilket inte är tillräckligt för att åstadkomma en förbättrad kvalitet och högre punktlighet för persontågtrafiken.
– Alternativet till att rusta banan för blandad trafik av person–och godstrafik, kostar flera hundra miljoner kronor, och lägger vi till elektrifiering ökar kostnaden till över en miljard kronor, konstaterar Trafikverket som med det bestämdaste avfärdar de alternativen som klart samhällsekonomiskt olönsamma.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se