Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alltid ett gott bemötande

Inflytande och självbestämmande. Trygghet och kontinuitet. Gott bemötande, respekt och integritet.
De sex orden är grunden för den värdighetsgaranti som nu skrivs ner vid kommunens särskilda boenden.

– Man kan kanske förvånas över att vi behöver skriva ner de här punkterna i en värdighetsgaranti, men jag tycker det är bra att vi får det här på pränt.
Det säger Kenneth Dahlström (C), ordföranden i utskottet för vård och omsorg.

Att bli sedd och respekterad för den man är, att få bestämma själv hur man vill få hjälp och när. Att känna sig trygg - mycket av det som står i värdighetsgarantin finns redan i det arbete som görs på de särskilda boendena i dag.
– Men nu vet alla vad vi har att arbeta efter och de boende och deras anhöriga vet också vad de kan förvänta sig och kräva av oss. Det blir ytterligare en kvalitetsparameter, fortsätter Kenneth Dahlström.
Den enskilda människans behov, önskningar och personlighet är det som ska stå ännu mer i fokus.
Direkt när någon flyttar in tecknas en levnadsberättelse. Endera berättar personen själv eller så får anhöriga hjälpa till.
– Allt är av intresse för att kunna ge det bästa boendet, omsorgen och den bästa vården. Men vi respekterar naturligtvis också om någon inte vill berätta, säger Dahlström.

Arbetet med värdighetsgarantin har pågått i ett drygt år och det är personalen vid Björkbacken, Solhem, Edshultsgården, Tibblegården och Limsjögården som arbetat fram garantipunkterna utifrån Socialstyrelsens riktlinjer.
– Det har varit mycket viktigt för oss att det här inte är något som kommit uppifrån utan något som personalen arbetat fram tillsammans, säger Kenneth Dahlström (C) som är mycket nöjd med resultatet.
Sammanlagt har det tagits fram femton värdighetsgarantier och planen är att införa allihop successivt.
Värdighetsgarantierna gäller i första hand de särskilda boendena, men även hemtjänsten tittar nu på vilka som kan överföras till deras verksamhet.
Betty Ann Eriksson, avdelningschef för särskilt boende och HSL, också nöjd.
– Att all personal fått träffas och tillsammans diskutera sitt arbete på det här sättet är guld värt! Det är inte ofta vi hinner med det i vår tajta vardag, säger hon.

Arbetet med att utforma värdighetsgarantin är nu över, men den kommer att aktualiseras på alla arbetsplatsträffar.
Inom kort kommer en tryckt broschyr med information att finnas och materialet kommer även att publiceras på kommunens hemsida www.leksand.se

Annki Hällberg/DT