Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarlig JO-kritik mot dalapolisen

Dalarna
Polisen i Dalarna får allvarlig kritik av Justitieombudsmannen, JO.
Det handlar om en person, misstänkt för ringa narkotikabrott, som tvingats lämna urinprov med hjälp av kateter.
JO anser att ingreppet inte står i proportion till brottets straffvärde.

Justitieombudsmannen anser i den kritik som riktas mot dalapolisen att katetersättning är ett långtgående ingrepp. Dessutom innehåller JO-beslutet kritik mot dokumentation av vilka beslut som har fattats – och vem som har fattat dem.
Ärendet har även prövats av åklagarmyndigheten för polismål för att utröna om något tjänstefel har begåtts. Något sådant var inte fallet.
Däremot riktas kritiken ytterst mot ledningen för polismyndigheten i Dalarna. Ledningen har att se till att polisen utövar sina befogenheter korrekt och rättssäkert.

Enligt ett pressmeddelande från polisen Dalarna framgår det att polisen i ett yttrande till JO medgivit att åtgärden katetersättning inte är förenlig med proportionalitetsprincipen i det aktuella fallet.
”Polismyndigheten anser också att bristerna i dokumentationen är anmärkningsvärda”, står det bland annat att läsa i pressmeddelandet där det också uppges att beslutet inte var oväntat.
Dalapolisen beklagar lidandet den misstänkte har utsatts för och meddelar att det vidtagits åtgärder för att säkerställa en formellt korrekt och rättssäker ärendehantering.
- Vi kommer kontinuerligt att följa upp hur rutinerna efterlevs, uppger polisen-

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se