Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alpinstjärnans sköna besked

Ett och ett halvt år har gått sedan kraschen där både vadben och skenben gick av. Efter operationen i somras har benet blivit bättre och vid säsongens första skidtest i Schweiz kom ­alpinstjärnans karriär­avgörande besked.
– Jag kände ingen smärta alls, säger Hans Olsson.

IFK Mora-stjärnan Hans Olsson har inte kunnat köra för fullt sedan den svåra kraschen i italienska La Thuile, den 15 mars 2012. Halvvägs ner i pisten inträffade olyckan där han voltade och bröt vadben och skenben i sitt högra ben.

I tisdags genomförde Hans Olsson säsongens första skidtest i schweiziska Saas-Fee. Alpinstjärnan har avstått all skidträning och fokuserat på fysträning efter operationen den 24 maj, där spiken i benpipan ersattes av en ny.
– Jag var verkligen nervös på väg upp till toppen. När jag började hasa lite grann kände jag ingenting. Det var en stor lättnad och över förväntan, säger Hans Olsson.
Det är första gången sedan kraschen i Italien som fartspecialisten kunde åka utan att känna någon smärta.
Han var inställd på att köra förra året då läkarnas första besked var att han skulle kunna vara med i början av förra säsongen. Rehabiliteringen tog längre tid än vad någon visste eller trodde.
Därför bestämde han sig för att operera sig i somras.
– Från nyår och fram till operationen hade benet inte läkt någonting alls. Jag trodde att jag skulle känna av lite nu vid testet, säger Olsson.

Blev du förvånad?
– Ja, lite faktiskt.

Vad betyder det här beskedet?
– Hade inte benet fungerat så vet jag inte hur det hade blivit med min karriär.
Det är 177 dagar kvar till öppningsceremonin inför vinter-OS i ryska Sotji.
I nuläget har Hans Olsson inte spikat några mål för säsongen. Han är mest nöjd med att kunna vara med och köra igen, även om det ännu så länge handlat om tekniska övningar. Fart- träningarna inleds om ett par veckor.
– Vi får se hur det står sig då. Det var lite karriäravgörande, säger Hans Olsson som hoppas att han fortsättningsvis också inte känner någon smärta.
– Jag vågar inte ropa hej än men nu är jag i alla fall på banan och inte på avbytarbänken, säger Hans Olsson.

Marcus Simm/DT

marcus.simm@dt.se