Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alpint på fjället och längd i dalen

Så är då ­säsongspremiären i Sälenfjällen avklarad. Flera tusen skidsugna sökte sig i helgen till backarna i Tandådalen och Lindvallen samt längdspåren vid Kläppen.

Annons

– Under lördagen har vi haft cirka 1 800 åkare i Tandå­dalen och 900 i Lindvallen. Det har varit kanonbra och det märks att suget efter vinter och skidåkning är stort, säger Fredrik Rydén, marknadsansvarig vid Ski­star i Sälen.
Han var på plats i Tandådalen där det svenska snowboardlandslaget tränade tillsammans med andra ­premiäråkare.
Som lille Emil, fyra år, kanske en framtida OS-åkare?

Emil tyckte i alla fall att det var jätteroligt att åka på vinterns första snö tillsammans med pappa Magnus Andersson från Sandviken.
Redan på fredagen var det 1 200 åkare på plats i Tandådalen och i det fina lördagsvädret, med vintersol och bara några grader kallt, så strömmade fler åkare till på lördagen.
Uppe på fjället börjar det att se ut som vinter med ett snötäckte ute i terrängen. Men natursnötäcket är ännu bara ungefär en decimeter, och det räcker inte för vare sig längdåkning eller snöskoter.
Tack vare kylan under den senaste tiden har Skistar inför den här helgen kunnat göra kanonsnö för att öppna sammanlagt tolv nedfarter, i Tandådalen, Lindvallen samt en barnbacke vid Högfjället.

De som ville åka längdåkning fick i stället söka sig till Kläppen söder om Sälen. Där ska skidbackarna öppnas till luciahelgen. Men i stället har man gjort en stor satsning och kostat på ett riktigt fint längdspår med kanonsnö längs älvbrinken. Slingan är så här långt drygt fem kilometer.
– De har gjort ett oerhört bra jobb och fått till riktigt fina spår. Jättebra, det ska de ha all heder av, tyckte Percy Carlsson, Granbergsdal, en av hundratals längdskidåkare som passade på att träna flåset och tekniken i kanonsnöspåret.

Anders Mojanis/DT