Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biomedicinska analytiker om konflikten

Annons

Kemlabb är hjärtat i vården; 60 procent av läkarnas diagnoser grundar sig på analyser som görs här, berättar Christina Andersson, biomedicinsk analytiker som strejkade både 1986 och 1995.
- När vi strejkar kallas det samhällsfarligt, då är vi livsviktiga, inte annars, säger hon.

Christina Andersson har 28 år i yrket och tjänar 23800 kronor i månaden. Då ingår påslag för extrauppgifter. De flesta som jobbat lika länge tjänar 23100 eller mindre och de som har sex år i yrket tjänar 20600 kronor, berättar hon. Hon är en av tre i landstinget som gör benmärgsanalyser som till exempel kan visa om en patient har leukemi. Det måste fortfarande göras manuellt i mikroskop.
-- Annars har yrket blivit mer och mer högteknologiskt. Men det gäller att kunna analysera och bedöma svaren. Vi är sjukdomsdetektiver kan man säga. Det är det intressanta i jobbet.
Kemlabb i Falun gör totalt 1,5 miljoner analyser under ett år; ett rör med blod kan bli många analyser. Totalt utförs 2,5 miljoner analyser i labben i länets lasarett.
Kemlabb ligger på andra våningen i centalblocket i Falu lasarett, mitt emot blodcentralen där patienter lämnar blod. Labbet liknar en verkstad med maskiner som surrar och kolvar som pumpar. Här finns personal dygnet runt. Två av de större maskinerna analyserar allt från leverprov och njurprov till hormonprover och prover som visar läkemedelskoncentrationen i blodet. Här beställer läkare till exempel CDT-prov; en alkoholmarkör och en viktig del när körkort återkallas. Maskinerna som gör allergiprov går för högtryck just nu, här kollas björk- gråbo- timotej- hund- och kattallergi.
Än så länge är inte kemlabb uttaget i konflikten. Men 1986 och 1995 fick bara några få biomedicinska analytiker jobba.
-- Vi fick bara ta hand om de akuta proverna. Det ledde till att alla undersökningar, utredningar och operationer som inte var akuta fick ställas in, berättar Christina Andersson som är fackligt ombud för Vårdförbundet.
Biomedicinska analytiker har en treårig högskoleutbildning och är legitimerade som sjuksköterskor och läkare.
-- Jag har läst in naturvetenskap också. Jag gick inte det programmet på gymnasiet. Så är det för många, berättar Elin Darnerud, en av de senast anställda som har fyra års studielån att beta av.
Ingångslönen är 18500 kronor i månaden för den som inte har ett specialavtal, berättar Christina Andersson.
-- Och du tjänar kanske 4000-5000 kronor till oavsett hur länge du jobbar.
-- Lönen i landstinget är en katastrof. Jag arbetade som molekylärbiolog i Fiskeriverket i Stockholm tidigare och fick gå ner 3000 kronor i månaden för att kunna flytta till Dalarna för barnens skull, berättar Leif Johansson som har 20 år i branschen.
Yrket är utpräglat tekniskt.
-- Det är mycket kemi och biologi i jobbet och det har jag alltid gillat, säger Ingalill Sparr.
Enligt arbetsgivaren har medlemmarna i Vårdförbundet haft en ovanligt bra löneutveckling på drygt 140 procent de senaste 15 åren?
-- Det är vilseledande. Vi hade en bra utveckling tills för sex år sedan. Då började det plana ut och gå ned. Och man måste se till kronor och ören och inte bara till procent.

KRISTINA VAHLBERG
023-47561
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons