Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alsenfelt drömmer om kvalserierepris

Rekonstruktion, då rasade seriekollegorna mot värvningen.
Nu tänker Oscar Alsenfelt, 25, tysta dem – med sitt spel.
– Det känns sjukt bra att få den här chansen, säger Leksandsmålvakten inför kvalserien.

Oscar Alsenfelt slår sig ner i en av sofforna på Siljans konditori. Marssolen strålar in genom ett av fönstren och Leksandsmålvakten byter position för att slippa motljuset.
– Skönt väder i dag. När jag tänker tillbaka så var det bra väder förra gången jag spelade en kvalserie också. Det är kvalserieväder, skulle man kunna säga, säger Alsenfelt och ler.
Det är måndag och tre dagar återstår.
Lunchgästerna har lämnat, och lugnet lägger sig mellan restaurangväggarna. Men, det har varit långt ifrån fridfullt kring Alsenfelt.
När han kom från Modo, mitt under Leksands IF:s rekonstruktion, höll himlen på att rasa ner över vissa delar av hockeysverige.
– (Skratt) Det var mycket skriverier. Jag tänkte inte så mycket på det. Först snackade jag med Salo rätt tidigt. Jag fick snabbt klart för mig att Leksand har skött att bra gentemot spelarna. De har fått sina löner och allt det andra har andra fått sköta.

Själv påstår Alsenfelt åtminstone att han lyckats undvika mycket av snacket.
– Det har varit lite så. Jag vet ju knappt hur pengarna är fördelade. Vad jag förstår så betalar inte Leksand någonting av min lön, säger han.
Precis när allt lagt sig briserade så nästa bomb.
I förra veckan släppte SVT:s Uppdrag gransknings sina avslöjanden om kommunens affärer med klubben.

Har det snackats mycket i laget om det här?
– Nej, och jag har faktiskt inte sett programmet själv helt ärligt. Vad jag har förstått så är det något som inte har gått rätt till.
– Sedan kan jag tänka mig att folk utifrån, som inte bor här, har svårt att förstå hur mycket Leksands IF betyder för en sån här kommun. Men det är inte som att Malmö Redhawks betyder samma sak för Malmö kommun. Det går inte att jämföra. Det är allt jag har en uppfattning om.
För spelarna i Leksands IF ligger fokus på tio avslutande matcher.
Oscar Alsenfelt kan se tydliga likheter, men även skillnader mot den där kvalserien för två säsonger sedan.
Då gick han in med drygt 30 matcher i ryggen, och som uttalad förstemålvakt.
Men efter den numera ökända dikeskörningen i Örnsköldsvik har hans uppladdning varit ganska annorlunda.
Från jul och framåt har han stått fem tävlingsmatcher, totalt 16 på hela säsongen.
– Förutsättningarna har inte varit optimala. Jag vill känna att jag har spelat många matcher inför en sån här serie.
Bakom ett sammansvetsat kollektiv tror Alsenfelt på framgång även nu.

– Om man ska dra paralleller med Leksands lag och Växjö ser jag många likheter i lagen. Utanför, men även hur man byggt ett kollektiv. Det är så många som bidrar till både poäng och snack i omklädningsrummet.
I lagens sätt att spela finns skillnader.
– Vi hade en grymt bra box och släppte in väldigt lite mål i Växjö. Vi gjorde inte så många heller. I Leksand är det annorlunda. Jag har inte spelat i något lag som har bättre offensiv.

Du menar på fullt allvar att Leksands offensiv är bättre än Modos?
– Ja, jag tycker det. Man kan inte jämföra rakt av. Varje lag har sin karaktär. Men, den farten och det flytet vi har när vi drar igång här i Leksand...
– Det går fort, fyra kedjor, alla med samma fart. Man lägger ner och vågar spela svårt kring linjerna. Jag tycker det är bättre än i Modo. Sedan har de några forwards som kanske är bättre rent tekniskt, men som lag är Leksand bättre offensivt.

Hur viktig blir kvalserien för dig?
– Viktig. Men jag tror inte den är viktare än avslutningen i fjol exempelvis. Allt handlar om vad jag har för marknadsvärde när säsongen är över.
– Vilka klubbar kommer att vara intresserade. Men så är det varje säsong. I och med att jag har kontrakt så kommer jag inte att vara arbetslös. Jag vet vad jag kan och jag vet vad jag har gjort, och jag vet att det kommer att gå bra nu.
På torsdag 19.00 släpps pucken i Tegera Arena.
Vem som står matchen är fortfarande oklart – men en kille är redo.
– Det känns sjukt bra att få den här chansen. Att få visa igen. Det är inte så många som får det efter att ha gjort ett dåligt halvår, och ändå får chansen att bli hjälte. Det är det allt handlar om. Jag står i mål.

Marcus Bäckström/DT