Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Althin: Han har helat tiden sagt att han inte vill ha pengarna för egen del

På onsdagen kom till Regeringen en begäran från 34-årige Mats Alm om att beviljas nåd för det fängelsestraff han dömts till i Linda-rättegången. Han fälldes för brott mot griftefriden och dömdes till fängelse i ett år och sex månader. Då hade han suttit häktad i närmare tio månader vilket är huvudskälet till att begära nåd.
– Det är en helt annan sak att sitta häktad med fulla restriktioner än att sitta i fängelse, säger försvarare Peter Althin till DD.

Alm greps den 17 september förra året, misstänkt för att ha mördat sin sambo Linda Chen. Han åtalades för mord och blev kvar i häkte till den 7 juli då han frigavs i väntan på dom. Falu tingsrätt ogillade den 14 juli åtalet för mord men dömde Alm för brott mot griftefriden. Med dagens regler för villkorlig frigivning återstår två månader att avtjäna i fängelse.
– Han har fått en förfrågan från Kriminalvården om han har önskemål om var han han vill avtjäna resten. Jag anser att straffet ska anses avtjänat med tanke på den långa tid han suttit i häkte och den frågan vill vi nu ha prövad. Samtidigt stoppar ansökan verkställigheten, säger Peter Althin.

Oklart

Någon tidsgräns för beslut i ett nådeärende finns inte. Idag stunder dessutom ett val vilket kan innebära att dagens regering avstår att fatta beslut i väntan på valutgången. Begäran är ovanlig men inte unik.
– Jag har en gång för länge sedan haft ett jämförbart fall. Den gången hade vi framgång, säger Althin.
Nådeärendena har minskat drastiskt sedan den nya enheten för tidsbestämning av livstidsstraff inrättades. Dessförinnan sökta alla livstidsfångar nåd för att få straffen ändrade till tidsbestämda. Numer är det i allmänhet dödssjuka personer som begär nåd för att få tillbringa sin sista tid i frihet. Övriga fall är i allmänhet speciella. Exempelvis fick polisinfiltratören Peter Rätz nåd för avtjänandet av hälften av ett års fängelse.

Meningen

DD kunde igår berätta att Mats Alm avstått den försäkringsersättning han har rätt till på grund av sambon Linda Chens död. hade han dömts för mord hade aldrig någon ersättning betalat ut. Domen för griftefrid innebär att han utsatt Linda för brott men det diskvalificerar honom inte som mottagare av ersättningen. Med gårdagens beslut blir det nu ingen tvist.
– Han har hela tiden sagt att han inte är ute efter några pengar för egen del. med den här uppgörelsen fullföljer han bara det. Jag vet att han fört samtal med försäkringsbolaget men hur uppgörelse ser ut vet jag inte, säger Peter Althin.
Alms sa själv under pågående rättegång att han skulle avstå alla t'änkbara ersättningar till Lindas son. Ersättningen är cirka en mijon kronor.

GUBB JAN STIGSON