Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen får vara först på skivsläppet

Det blir ett skivsläpp utöver det vanliga när Larz-Kristerz så småningom släpper sin senaste skiva som nu är inspelad.
Exakt när skivsläppet av Larz-Kristerz nya skiva kommer att ske är inte klart. Men klart är däremot att det blir ett skivsläpp utöver det vanliga, när skivan släpps – som vanligt först i Älvdalen.

Den nya skivan spelades in under sex intensiva dygn i Strawberry studios utanför Skövde.
– Det visade vara en jättebra studio för vårt syfte och resultatet blev över förväntan, mycket tack vare vår mycket kompetenta producent Fredrik Figge Boström som peppade oss och kom med snygga arrangemangsidéer och små finslipningar på låtarna. Figge har tidigare mixat vår tidigare skiva Små Ord Av Guld 2010, som blev årets skiva under Guldklavengalan i Malung.
– En liten anekdot inne ifrån skivstudion var när Tobbe satt och förberedde sig för ett hejdundrande solo på Hammondorgeln. Plötsligt blixtrar det till i lyset och det blir helt tyst och börjar ryka från orgeln. Som tur var kunde en reparatör komma med kort varsel, berättarAnders Tegnér.

Bara att välja ut låtar till en skiva är en omständig och långvarit procedur, berättar Anders Tegnér vidare.
– Arbetet med skivan har egentligen pågått sedan vi släppte vår senaste platta, Från Älvdalen Till Nashville. Det är ett ständigt lyssnande på demolåtar som vi får skickade till oss ifrån, mer eller mindre kända låtskrivare över hela Sverige. Peter och Anders har även arbetat med att skriva egna låtar till detta album. I januari 2013 hade vi lyckats välja ut ett trettiotal låtar som vi kände hade potential och som vi tyckte passade vår sättning och stil, berättar Anders Tegnér.
– Efter att ha känt på låtarna i replokalen sållade vi ner antalet låtar till tjugo. Dessa låtar la vi sedan tillsammans ner mycket möda på att arrangera och repetera för att ytterligare slipa fram Larz-Kristerz-känslan i dem, vissa svårare än andra. Lasse Höglund på Sony Music Sweden fungerade som ett bollplank under hela processen.

För att få en aning om hur låtarna funkade på publik så körde vi dem ute på spelningar och kunde därefter sålla ner antalet ytterligare.
Den nya skivan innehåller låtar av bland andra Nisse Hellberg, Billy Opel, Peter Larsson och Anders Tegnér.
– Senaste skivan doftade mycket country men nu blir det låtar med både countrydoft, rock, blues och så klart, äkta Larz-Kristerz-känsla, säger Anders Tegnér.
I övrigt planerar Larz-Kristerz för den nya krogshowen i Tällberg framåt jul. Och spelar oavbrutet på olika ställen runt hela landet.

Björn Rehnström/DT