Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalen följer med strömmen - första elbilen i drift

Det strömmar om Norra Dalarnas fastigheter just nu eller rättare sagt deras bilpark. Den första elbilen är nu levererad och har klarat premiärturen Älvdalen- Särna tur och retur.

Annons

Thomas Kjellsson med kommunens första elbil.

Älvdalens kommun har en miljöpolicy som innebär att kommunen på sikt ska fasa ut fordon med traditionellt drivmedel och fasa in miljövänliga lösningar.

När den första elbilen nu levererats så handlar det lite om höna och ägget. För innan det går att satsa på bilar måste det finnas laddstolpar på flera platser i den stora kommunen, annars räcker inte de två fria bärgningarna som ingår i leasingpaketet särskilt långt.

– Vi kommer att sätta upp en laddstolpe vid kommunförrådet i Älvdalen och sedan i ett första skede stolpar vid kommunkontoren i Särna och Idre, berättar Norra Dalarans Fastigheters VD Thomas Kjellson.

– Det är vi på bolaget som fått uppdraget att bygga infrastrukturen med laddstolpar, så därför är vi också lite av försökskanin med att ha den första elbilen.

Den levererades i veckan då kommunen tog emot sin först elbil. Närmast att få elbilar är annars hemtjänsten, men först när det finns fler laddstolpar.

– Den kostar 270 000 kronor, det är ungefär 70 000 mer än motsvarande med vanlig motor. Men vi leasar bilen i tre år och räknar att driftskostnaderna, som inkluderar leasingen, ska bli ungefär lika som för den billigare bensinbilen.

Det intressanta är först och främst räckvidden.

– Vi är lovade 30 mil, men använder man fläkt, värme och el så minskar den. Det vi vet är att det går att köra fram och tillbaka från Älvdalen till Särna, med värme, säger Thomas efter den första lite längre turen.

Så först fler laddstolpar, sedan fler elbilar.

– Det är lite annorlunda att köra elbil, men de går perfekt, summerar Thomas Kjellsson, kommunens testpilot.

Laddstolpar finns sedan tidigare i Grövelsjön och på Idre Fjäll.

Annons