Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen satsar på ny organisation

Förändringens vindar blåser inom Älvdalens kommun. För att vitalisera och effektivisera den politiska processen ska kommunen nu bygga en ny tjänstemanna organisation.
– Med den här organisationen får vi snabbare beslutsvägar, säger Kjell Tenn.

Annons

Dialog och delaktighet. Det har varit ledorden när man tog fram den nya tjänstemannaorganisationen. Därför skapade man en med- arbetargrupp för att ta tillvara på medarbetarnas synpunkter när förslaget hamrats fram.
I denna medarbetargrupp har man fokuserat på ungdomarna.
– Hela det här paketet ska bli så intressant att ungdomarna ser att ”fasiken, nu kan vi också hänga med och ha synpunkter och åsikter”. Vi ska inte vara en sluten grupp. Vi vill öppna fönstren och släppa in folk, säger Kjell Tenn, kommunalråd i Älvdalens kommun.

Kommunen står inför en generationsväxling. Kommunens unga invånare är också de blivande medarbetarna. Ungdomsrådet har därmed fått bidra med tankar och idéer om hur organisationen ska se ut.
– Vi måste våga lämna ett cementerat tänk vi har haft jättelänge. Hela världen förändras. Vi sitter med små datorer i knäna och hela världen är bara ett knapptryck bort. Därför måste också vi förändras och hänga med i karusellen, säger Kjell Tenn.

Kortfattat innebär denna effektivisering att kommunfullmäktige ska arbeta med det långsiktiga arbetet: varför ska något göras?
– Kommunstyrelsen ska syssla med frågor om vad som ska göras.

Tjänstemännen arbetar i den dagliga driften i nutid. De sysslar med hur saker och ting ska utföras.
– Med denna organisation får vi snabbare besluts- vägar. Sen måste vi också våga delegera ut arbete till tjänstemännen, så vi inte tömmer brevlådan på arbetsutskottet och behandlar saker som kan hanteras ute i organisation. Vi ska behandla de viktiga frågorna om Älvdalens framtid. Inte knäckfrågorna, säger Kjell Tenn.

Han lyfter fram bygget av skolan som ett exempel. Med den nya organisationen hade beredningen sett annorlunda ut: den kunde bestå av politiker, av en byggherre eller kompetens utifrån. Dessa kan sedan redovisa på kommunfullmäktige hur långt man har kommit.
– Vi ska ha tillit till hela organisationen så det snurrar på. Vi ska inte grotta ned oss i saker vi redan har beslutat. Då blir ett kommunfullmäktige mycket roligare och i förlängningen mer tillgängligt även för allmän- heten, säger Kjell Tenn.

2015 träder den nya tjänstemannaorganisationen i kraft efter ett beslut i fullmäktige.
– Med glädje kan man också säga att vi tog beslutet och alla var med. Ingen reserverade sig, säger Kjell Tenn.

Stefan Rämgård/DT
stefan.ramgard@dt.se