Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalen tar strid för fiber

Älvdalens kommun ställer nu krav direkt till statsminister Stefan Löven om att Jordbruksverkets ändrade regler om begreppet "tätort" ska återgå till det som tidigare gällde. För Älvdalen handlar det om möjligheten att få bidrag för utbyggnaden av fibernätet i ett antal byar som plötsligt "blev för stora".

Under flera år har det varit möjligt att få bidrag för orter med minst 3000 invånare, något som plötsligt sänktes till 200 invånare. Därmed föll merparten av Älvdalens byar där fiberföreningar plötsligt inte längre var bidragsberättigade. Statens mål att 90 procent ska ha tillgång till fiber kommer plötsligt bara att gälla befolkningstäta områden, medan landsbygden inte räknas.

Samtidigt som Jordbruksverket struntar i landsbygdens behov av fiber och snabbt bredband, avvecklas det befintliga ADSL-nätet.

– Vi får se hur intresserade den så kallade marknaden är att ta sitt ansvar, säger Anders Barke, som är kommunens stadsnätsansvarig.

– I Idre kommer den befintliga fiberföreningen att ställa frågan till Telia så det ska bli intressant att få se vad Telia svarar. Telia har ju redan fiber till Idre och nu får vi se om de är beredda att ansluta idreborna till en rimlig kostnad.

– Det stämmer att vi ska ta kontakt med Telia för att få ett svar vad en anslutning av hela föreningen skulle kosta per anslutning och det är på gång, säger Herbert Halvarsson som är ordförande i Idre fiberförening.

Till saken hör att den fiber som Telia disponerar till Idre bekostats till stor del med bidrag och inte finansierats av Telia. Den var en del av olika projekt i slutet av 90-talet, så fibern finns på plats sedan länge när det gäller sträckan från Älvdalen till Idre och Idre Fjäll. Sedan har kommunen tagit ansvar för utbyggnaden till Flötningen och Grövelsjön.

För att 90 procent av befolkningen ska få tillgång till fiber så fins bidrag från Jordbruksverket, men de gäller inte längre för många av landsbygdens byar. Något som nu Älvdalens kommun kräver att ska ändras.