Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här betyder mycket för en liten klubb i norr

/
  • Runt 600 personer fanns på plats vid tisdagens daladerby i ishallen i Älvdalen
  • Magnus Wallin grillade hamburgare på löpande band.
  • Älvdalens HC:s eldsjäl Lars Andersson hade fullt upp den här kvällen.
  • För fjärde året i rad spelade Mora och Leksand en träningsmatch i Älvdalen.
  • Utanför ishallen var det trångt och bra stämning bland supportrarna.
  • Lennart Andersson ser alla Älvdalens matcher och höll på Leksand den här kvällen.
  • Gustav Håmås och Lars Dahlfors stod för den musikaliska underhållningen vid serveringstältet

Hockeykultur betyder en hel del.
På tisdagskvällen var det välfyllt på läktarna i ishallen i Älvdalen när Mora och Leksand var på besök för att spela årets första daladerby.
För hemmaklubben Älvdalens HC var det fjärde gången man arrangerade en träningsmatch mellan länets två stora hockeystoltheter.

Annons

– Jag kontaktade ansvariga för Leksand och Mora för fyra år sedan och de ställde sig positiva till att spela en träningsmatch här, säger Lars Andersson, ordförande och lagledare i Älvdalens HC.

För klubben betyder det årliga arrangemanget mycket. Förutom att man får in pengar till egna verksamheten ger det extra energi till hockeyintresset.

– Det är svårt att hitta sponsorer här i trakterna och vi får förlita oss på att få in pengar genom plantsättning och andra aktiviteter, säger Lars Andersson.

Han menar också att det är viktigt att länets stora hockeyklubbar visar upp sig i norra Dalarna.

På tisdagskvällen var det lång kö till serveringen utanför ishallen. Där tjänstgjorde klubbens egna medlemmar och spelare. Ganska snart fylldes läktaren inför kvällens drabbning med supportrar av från de två lagen.

– Tidigare har nog de flesta här i Älvdalen hållit på Leksand, men det har svängt en hel del efter att våra A-pojkar börjat spela i Mora, konstaterar Lars Andersson.

Uppskattningsvis var det runt 600 personer som såg tisdagskvällens daladerby i Älvdalen. Med tanke på allt som varit den här sommaren med prinsessbröllop och motorfestival i Älvdalen fanns farhågor att det inte skulle komma så mycket publik. Att man bytt matchdag från lördag till tisdag var även en farhåga som fick ställa sig i skamvrån den här ljumma sensommarkvällen.

– Det känns riktigt roligt att det kom en så här stor publik, sade Lars Andersson.

Efter en spännande match stod det klart att Mora vunnit med 2-1.

I Älvdalen finns ett stort intresse för ishockey. Historiskt sett kan man även stoltsera med att klubben faktiskt spelade den första ishockeymatchen i Dalarna när man mötte Mora IK på bortaplan den 26 februari 1937. Samma år var det premiär för hockey i Älvdalen.

– Under många år hade vi klubbnamnet IK Björnen, berättar Lars Andersson.

Föreningen har under åren haft både upp- och nedgångar i seriesystemet. 1992 invigdes ishallen i Älvdalen med celebert besök av bland annat Börje Salming och den ryske stormålvakten Vladislav Tretjak. I dag spelar klubbens A-lag i division 3.

Mer läsning

Annons