Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju personer får sammanlagt över 60 000 kronor för djur som angripits av varg

Sju djurägare i länet har sökt – och beviljats – ersättning för djur som skadats av varg. Sammanlagt får de nu över 60 000 kronor av länsstyrelsen.

Annons

Sju djurägare i länet har sökt – och beviljats – ersättning för djur som skadats av varg.

Mellan augusti och oktober förra året fick totalt sju djurägare i Dalarna sina djur angripna av varg. Dessa personer har nu beviljats totalt 60 886 kronor i ersättning från Länsstyrelsen Dalarna.

Det första fallet rör en man i Älvdalen som i slutet av augusti fick en tacka dödad av varg. Dessutom försvann ett lamm i samband med händelsen. För det får han totalt 10 304 kronor i ersättning – 4 300 kronor för djuren samt 6 004 kronor för veterinärkostnader och kadaverhämtning.

Nästa handlar om en man var hund skadades i Hissberget, Leksands kommun. Även där kunde länsstyrelsens besiktningsman konstatera att skadorna orsakats av varg. Mannen får därför totalt 8 789 kronor i ersättning.

Därefter följer två fall i Svärdsjö, Falu kommun. Där fick två personer – en man och en kvinna – får och tackor dödade av varg i slutet av september. Kvinnan får totalt 7 850 kronor i ersättning för två dödade tackor samt ett dödat lamm och mannen 8 400 kronor för tre dödade tackor.

Nästa ställe där vargen slog till var i Hedbyn, Leksands kommun. Där fick en man två lamm dödade i slutet av oktober. Han får 4 493 kronor i ersättning, dels för djuren men även för den tid som han la ner på att söka efter djuren.

Några dagar senare fick en man i Blecket, Rättviks kommun, sina djur angripna. I det fallet har länsstyrelsen valt att betala ut total 11 050 kronor i ersättning.

Det sjunde, och sista, fallet rör återigen en hund som skadats av en varg – denna gång i Efferarvet/Solvarvet i Leksands kommun. Även det skedde i oktober förra året. Djurägaren får totalt 10 000 kronor i ersättning för skadorna inklusive veterinärvård.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons