Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalsk grammatik i bokform

Den nu 83-årige språkbegåvningen möter tidningen hemma i hans nuvarande bostad i Spånga. På fjärde våningen med utsikt över pendeltågsspår och bosatt ett stenkast från hästcentrat Solvalla har han inrett sin lägenhet med prägel av älvdalskan. I arbetsrummet håller han kontroll på hela materialet via en stor dataskärm. Matsalen fungerar som kursrum. Varannan tisdag undervisas elever i älvdalskan.

I samma rum förvarar Bengt även Nordens största privata notsamling på kammarmusik.

- Idag har vi varit en stråktrio som suttit och spelat för nöjes skull, kommenterar Bengt och konstaterar att den dominerande melodin i hans dagliga liv fram till boken kommer ut i juni är älvdalskans grammatiska nyanser.

Bengt Åkerberg är bördig från Loka och han har behållit den energi hans morföräldrar gav honom under uppväxten.

- Via dem och speciellt min morfar fick jag regelbundet lyssna på älvdalskan. Han föddes 1863 och jag spelade in honom på band i början av 50-talet. Det var en ovärderlig tillgång med tanke på att älvdalskan liksom alla andra språk undergått moderniseringar under åren.

Bengts egentliga yrkeskarriär var gymnasielärare i modersmål, tyska och senare med tillägg av filosofi.

Han arbetade efter utbildningen i Falun, Borlänge och under lärararbete i Västerås 1959 blev han utnämnd till gymnasielärare och fick en tjänst på Bromma gymnasium 1961. Där var han kvar till pensionen 1993.

Under de åren utgjorde älvdalskan en lättsammare hobby för Bengt.

När han sedan blev pensionär så blev han övertalad att börja skriva en pedagogisk litteratur i hembygdens språk och började hålla kurser både för nybörjare och för dem som ville läsa vidare varje sommar.

För att kurserna skulle bli så bra som möjligt utarbetade Bengt en kurslitteratur där eleverna fick inblick i skillnaden mellan älvdalska och "bucksvenska".

- Jag hade hjälp en referensgrupp inom föreningen Ulum Dalska. Dessutom dök det upp överkvalificerade nybörjarelever som var betydligt mer språkbegåvade i läroämnet än jag var.

Bengt Åkerberg tyckte den situationen var ett vinna-vinna koncept för alla parter på kursen.

Rent grammatiskt fanns en svårtillgänglig gammal grammatikbok från 1909 av Lars Levander men den var mest varit riktad till språkforskare.

Därför började Bengt själv lite blygsamt att arbeta fram böjningstabeller på lösa papper 1995. Det arbetet har sedan fortsatt under åren och det har nu lett fram till den lättbegripliga 400 sidor tjocka grammatikboken.

- Jag har samarbetet med Gunnar Nyström som kollat upp min text. Han var elev till mig i Västerås och bosatte sig sedan i Karlsarvet. Hans kunskaper har varit ett bra komplement. Medan jag greppat älvdalskans nyanser i Loka, Rot, Holen och Näset har Gunnar lyhört spanat in språket på andra sidan Österdalälven kring Karlsarvet.

Bokens titel blir Älvdalsk grammatik med bidrag av Gunnar Nyström skriven av Bengt Åkerberg.