Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvdalstjej seglar jorden runt

På lördag startar ett två år långt seglingsäventyr då tre äventyrare ger sig ut på sitt livs största utmaning, att segla jorden runt. En av dem är Emelie Knuts från Älvdalen.

Nu på lördag, den 4 november 2017 börjar "Sailing Constellation" sin seglats jorden runt. Äventyrarna startar sin segling från Split i Kroatien, tar sig genom Medelhavet och ner till Kap Verde. Innan jul kommer den stora utmaningen, att korsa Atlanten, en seglats som beräknas ta 21 dagar. Det blir 21 dagar ombord på båten utan land i sikte.

Alla tre deltagarna brinner för adrenalinsporter och äventyr av alla former. De kommer att dokumentera sin resa, dels genom Instagram, Facebook, via sin hemsida och Youtubekanal, där de kontinuerligt kommer att ge uppdateringar. De kommer även att producera en dokumentärfilm om att segla jorden runt under de två åren som de beräknar att resan kommer att ta.

Segelbåten är en Beneteau Cyclades från 2007 som är 43,4 fot lång . Båtens ägare och kapten är 30-årige Björn Bergqvist. Han är seglingsvan men har aldrig tidigare varit i närheten av sådan här extrem segling och utmaning som den kommande resan innebär.

- En riktig utmaning är verkligen vad det är, säger han och fortsätter:

- Detta har varit en dröm som jag har arbetat hårt och målmedvetet för under tre års tid. Känslan nu, när vi snart ska resa, är helt obeskrivlig. Jag ser fram emot att se och besöka alla nya platser som annars hade varit svåra att uppleva och ta sig till. Friheten på båten är helt oslagbar, säger han.

Björn har alltid sett till att följa sina drömmar och har ägnat stora delar av sitt liv åt skidåkning. Han har bland annat bott i Kanada och i norra Sverige för att kunna ägna sig åt det. Han har även erfarenhet av att leva trångt och utsatt då han bott ett år i en husbil utan värme i Kirunas vildmark. Björn har alltid varit väldigt målinriktad och har drivit sina egna bolag sedan 2011. Nu byts däremot kylan ut mot värmen och de nya utmaningarna som livet till havs kommer att bjuda på.

Men sig på båten har han sin bror, 25 -årige Frank Karlsson, som han ser som ett stort stöd. Frank säger sig verkligen gå utanför sina ramar med den här resan. Han har aldrig tidigare satt sin fot utanför Norden. Hemma i Sverige jobbar han som skadesanerare och brinner för allt som har med fart och adrenalin att göra. Rymden är även det ett stort intresse.

- Det här känns så coolt, verkligen ett tillfälle man absolut inte vill gå miste om, säger Frank.

I besättningen finns även 31 åriga Emelie Knuts från Älvdalen. Via gemensamma bekanta på Facebook hittade hon bröderna med samma mål som hon, att göra en långseglats. Emelie Knuts är själv inte seglingsvan men hon har alltid drömt om att segla jorden runt och har bockat av ungefär 35 länder redan innan seglingens början.

En jorden-runt segling har alltid stått högst upp på min bucket-list. Alla andra planer får vänta.

Emelie har alltid passat på att resa så mycket som möjligt och har redan hunnit med att resa jorden-runt tidigare, men då med flyg. Emelie älskar alla adrenalinsporter hon testat på så som surfing, wakeboard, motocross och snowboard. Direkt när hon fick höra talas om Björn och Frank viste hon att detta var hennes nästa stora äventyr. Hon sa upp sig från jobbet som designer, ett drömjobb hon haft de senaste sju åren.

Drömresan gick alltså före drömjobbet.

- När jag fick höra talas om Björn och hans resa så kunde jag inta annat än tjata till mig en plats i besättningen. En jorden-runt segling har alltid stått högst upp på min bucket-list. Alla andra planer får vänta, säger hon bestämt.

Tillsammans hoppas dessa tre på att kunna inspirera andra om att allt är möjligt bara man jobbar mot målet och framför allt vågar att ta steget ut i det okända, utanför sin bekvämlighetsson. De är eniga om att drömmar går att uppnå.