Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älven används som illegal tipp

Tv-apparater, soffor, diskmaskiner – och delar till en hembränningsapparat.
”Allt” dumpas just nu i Västerdalälven mellan Björbo och Nås.
– Den legala spriten har tydligen blivit alldeles för billig, säger – möjligen aningen ironiskt – en friluftsmänniska som upprörs över miljöförstöringen.

Några personer som vandrat i terrängen kring Käringforsen, väster om Björbo, har noterat att stora mängder skräp kommer flytande med älven och fastnar i stenarna i forsen och blir kvar i vikar med lugnvatten, bland annat nedströms forsen.

– Det handlar inte om enstaka föremål, utan snarare om hela bohag; möbler, hela soffgrupper, hushållsmaskiner, tv-apparater, skor och massor av andra föremål, berättar de.
När de följde älven mot Nås upptäckte de att en plats i närheten av kommungränsen, där gamla riksvägen går alldeles intill älven, används som avstjälpningsplats.
– Av spåren att döma är det flera personer som åker dit och tippar sådant som de inte vill ha kvar och som de inte anser sig ha tid, råd eller lust att köra till återvinningsstationerna i Vansbro eller Dala-Floda. När vi var dit hittade vi bland annat en utrangerad bandsåg och några babystolar. I isen hade det fastnat en diskmaskin förmodligen har väl också en del tyngre föremål hamnat på älvens botten.

Friluftsmänniskorna, som vill vara anonyma, är bedrövade över ”sopmarodörernas brist på miljövett”, men de vill också uppmana kommunpolitikerna att tänka sig för innan de centraliserar återvinningsverksamheten till några få centraler.
– Vi önskar alla kunde hjälpas åt att slå vakt om miljön och absolut inte förvandla älven, Västerdalarnas livsnerv, till en lång soptipp.
Gagnefs miljö- och byggförvaltning får ”alldeles för ofta” in anmälningar om illegala tippar i naturen. Vid nedskräpning på allmän plats, där allmänheten har tillträde, kan kommunal personal frakta undan soporna. När och om förövarna kan identifieras gör kommunen en polisanmälan.

Kent Olsson/DT