Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda Odell om att möta andra unga i EU

- Man får vänner för livet, säger Amanda Odell om att möta andra unga i EU.
Amanda Odell och Maria Nilsson är med i ungdomsrådet i Smedjebacken och Therese Nilsson i Borlänges ungdomsråd.

I Smedjebacken fick ungdomsrådets internationella engagemang fart via en insamling till ett barnhem i Rumänien.
- Det var ett projekt som hette EU-byar där Smedjebackens kommun ingick. Två tjejer från ungdomsrådet åkte till Rumänien och de hade starka upplevelser med sig hem, berättar Amanda Odell.
Resultatet blev en välgörenhetsgala i Gamla Meken där prylar som företag och andra sponsorer skänkt auktionerades ut.
- Behållningen blev 110000 kronor. Efteråt har de skickat bilder som visar hur de rustat barnhemmet tack vare pengarna vi samlade in.
I fjol deltog Amanda Odell och Maria Nilsson i ett ungdomsutbyte i Polen där unga från Sverige, Spanien, Rumänien och Polen deltog.
- Temat var matlagning. Vi var sju från varje land som delade upp oss och lagade traditionella rätter från vår länder. Det passade mig som går Hotell- och Restaurang bra.
Therese Nilsson har varit med på ett ungdomsutbyte i Kroatien.
- 82 unga deltog, alla aktiva och engagerade.
Nu har Smedjebackens ungdomsråd fått i uppdrag av Sara Tigerström som jobbar med Ung Kraft, Region Dalarnas satsning för att öka ungas inflytande och delaktighet, att sprida information om nätverket eurodesk.eu, ett nätverk för ungdomsfrågor inom EU.
- Eurodesk handlar mycket om att sprida möjligheter att träffa andra unga och skapa möjligheter för ungdomsutbyte, berättar hon.
I veckan fick Amanda Odell och andra ledamöter från olika ungdomsråd i länet chansen att träffa Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representationskontor i Stockholm, som besökte Region Dalarna.
Han betonade bland annat att EU måste bli starkare globalt för att stå sig mot Kina och USA. Han pekade också på målet att 2020 ska antal som lever under fattigdomsgränsen i EU ner från dagens 80 miljoner till 20 miljoner.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se