Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda samlade ihop 3662 kronor till asylrättsorganisation

Deras gemensamma nämnare är tron på alla människors lika värde. Skillnaden är bara hur de uttrycker den. För Kajsa Vogel och Emlan sker det i sång och musik.

För Amanda Karlsson kan det också handla om musik, men framför allt i att vara arrangör. På lördagen samlade hon ett drygt 40-tal personer till en projekt-konsert som gav en grundplåt till många så kallade papperslösa personer.

Annons

Amanda stod – precis som DD berättade om i lördagstidningen – ensam ansvarig för det stora arrangemanget på lördagen, där varenda krona gick till välgörande ändamål.
– Även ingredienserna till bakningen. Kostnaderna för det har jag tagit ur egen ficka, berättade Amanda minuterna innan konserten skulle börja.
Då hade Martin Kockgymnasiets aula fyllts med främst anhöriga och vänner. Men även personer som såg det beundransvärda i Amandas arbete hade kommit för att lyssna på bra musik.
– Jag har ingen anknytning till vare sig arrangörer eller musiker. Jag och en väninna såg en affisch om den här konserten och undrade vad det var. Nu börjar det klarna, sa Åsa Nylin sedan hon betalat in sig och stod och läste anslaget om vilka artister som skulle framträda.
– Det här är behjärtansvärt, menade Åsa. Dom behöver allt stöd de kan få.
Anita Brunius å sin sida, hade hjälpt till att baka inför konserten, och fick nu betala för att äta sina egna kakor. Men det gjorde hon så gärna.
- Jag har bott i Norrköping. Där händer det mer saker än här. Därför måste man ta vara på när det är någon som arrangerar något. Framför allt när det som nu är ungdomar som tar tag i saker.
För Amanda Karlsson utgjorde konserten hennes projektarbete. Själv går hon på estetprogrammet där hon spelar olika stränginstrument och piano.
– Musikmässigt gillar jag indiepop och jazz. Jag valde estetprogrammet för att kunna plugga ämnen som jag kan söka till högskolan på, men samtidigt för att göra något roligt – som att spela musik.
Det var alltså nära till hands att skapa ett musikarrangemang som projektarbete. Att det blev till förmån för papperslösa människor – genom asylrättsorganisationen Ingen människa är illegal, var mer en slump.
– Jag känner inte själv någon som är papperslös. Men jag känner många invandrare som söker asyl. Jag tycker det är en självklarhet att de ska få en fristad här i Sverige och att de ska få så mycket pengar att de kan köpa exempelvis en vinterjacka.
Amanda vet dock att långt ifrån alla asylsökande har råd til det.
– Jag känner stor sympati för dessa människor. På samma sätt som jag i många år också kämpat för djurrättsfrågor. Alla ska ha det bra och ha lika värde.
Detta engagemang delar Amanda med flera kompisar som villigt ställde upp på hennes idé om en musikgala.
Allt skötte Amanda själv; från att planera hela galan, boka lokal (som skolan bistått med), engagera artister och knyta till sig snälla vänner och kompisar som kunde hjälpa till att sköta ljus, baka och sälja fika till att ta entré.
– Allt gick faktiskt mycket lättare än jag hade trott. Det enda som inte blev som tänkt, var ett band som var tvunget att ställa in sin medverkan för några av medlemmarna var tvungna att jobba.
Men åhörarna fick i alla fall lyssna till sing- and songwriter-sångarna Kajsa Vogel, Emlan, duon Dummer Kids och Sven Holger Rosenvinge som startade bandet Mandylon och som spelat in psalmer i karaokeversioner.
Det blev alltså en hel del känslosam, avslöjande, lite lågmäld men nog så engagerande musikframträdanden, för de dryga 50-talet personer som gästade konserten.
– Det betyder att jag fick ihop 3 662 kronor, som nu går direkt till Ingen människa är illegal, säger Amanda Karlsson som var nöjd efter galan och inte alls är främmande för att göra om det - någon gång.

Kerstin Eriksson