Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amanda spökar upp Cassels

Det känns direkt när man kommer in i Cassels fina konsertlokal att man kommer att få se något annorlunda. Scenen vimlar av spöken, skellett och gastar.

Amanda Jenssen
Var? Cassels i Grängesberg
När? Fredag 1/3
Publik: Nästan fullsatt (ca 435 pers)
Betyg: 4

Konserten börjar mjukt med Edith Backlund som öppningsakt. Edith kommer ut med endast en akustisk gitarr och bjuder på fem låtar. Personligt, avslappnat och påminner lite om en viskväll. Ibland blir det fel i texten men Edith bjuder på det och förklarar att hon aldrig vet vad hon ska spela före ett uppträdande.
När Edith tackat för sig blir det en liten paus för omriggning på scenen. Sen blir det allvar.

Lokalen släcks ner och medan musikerna tar plats mullrar mystisk musik ur högtalarna. Med ett dundrande intro till låten Ghost drar konserten igång. Amanda kommer in på scenen med någon slags ställning på huvudet som håller flera slöjor uppe.
Det är väldigt teatraliskt och spöklikt. Jag börjar förtvivlat fundera på hur man i ord ska beskriva Amandas utseende och musik. Det är förmodligen orättvist att jämföra Amanda med någon annan men ska man komma ens i närheten av det visuella är Lady Gaga det första som dyker upp i huvudet.

Musiken är om möjligt ännu svårare att sätta ord på. Tänk en blandning av djungelpop, jazz och ett soundtrack till en gastkramande skräckfilm av Stephen King så är du i alla fall på rätt väg.
Amanda fortsätter att bjuda på låtar från sina skivor. Hon håller ett oerhört proffsigt tempo och har publiken i ett järngrepp. Just som man börjar kunna spöken och voodoo-jazz slår hon tvärt om och bjuder på både känslosamma ballader och till och med en vaggvisa.
Mot slutet höjer Amanda tempot igen och slutar efter ett extranummer på topp för jublande publik. Jag måste säga att Amanda har lyckats med något ovanligt i mina ögon. Det här var konsert, show och underhållning. Allt snyggt hopsytt utan en enda synlig söm.

Magnus Johansson