Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amazonrock med Svenne Rubins i Vansbro

Svenne Rubins låt "En gammal Amazon" fyller 20 år i år. Det firar bandet på lördag med att ordna Amazonrock i Vansbro.
– Det ska bli fantastiskt roligt, säger "Sven" (Lars Wanfors).

Annons

Det är inte första gången som Svenne Rubins ställer till med endagarsfestival. Tidigare har de bland annat ordnar simrock, och förra året jubilerade ”Långa bollar på Bengt” och då ordnade de fotbollsrock. På lördag är det dags för årets evenemang.
– Under dagen blir det förhoppningsvis mycket Amazoner som åker runt i Vansbro. Det blir utställningar och bakluckeloppis. Alla som har Amazoner är välkomna, säger Sven och fortsätter:

– Även Epatraktorer får vara med i utställningen, för vi är ganska medvetna om att vi har en stor publik bland dem som har Epatraktorer.
Både besökarna och bandet kommer att rösta på sina favoriter och bästa Amazon samt bästa Epa får pris. Dagen till ära kommer utställningsgeneralen Anders Heed att ha rustat upp just den Amazon som låten handlar om.

– Han har lagt ner en jädra massa timmar på den. Den ska bli som den var i originalskick. Nu är den inne på lackering och ska bli klar till utställningen. Jag har också en Amazon själv som har nylackerats, berättar Sven.
På kvällen startar själva Amazonrocken, alltså musiken, på Vansbrosimningens målområde Plasket. Först ut på scen är The Duckwalkers, ett tributeband till Chuck Berry. Sedan spelar Billy Opel.
– Han kompas av Svenne Rubins som då heter The Amazons, säger Sven.

Därefter spelar rockbandet Stoned och rockabillybandet The Johnny Hootch Gang samt förstås Svenne Rubins själva. ”En gammal Amazon” är ju given på spellistan.
– Det är väldigt roligt att låten håller genom åren. Det är inte alla 20 år gamla låtar som har 850 000 lyssningar på Spotify. Det betyder att vi har en del yngre lyssnare också, säger Sven, som tycker sig märka att bandets ”sanningar” går hem i flera generationer.
– Det är något jordnära och glädjefyllt men även ett visst allvar som behövs. Vad det nu kan vara så verkar det tala till folk, säger Sven och lägger till:
– Vi tycker så mycket om att göra det här så vi kommer aldrig att vilja göra något annat. Vi planerar att ge ut en ny skiva nästa år.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se