Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ambitionen är ett trendbrott i höst”

– Människor far illa, kommunen ­tappar fart och det påverkar vår ekonomi.
Så beskriver kommunchefen Thomas Lagerström tågordningen i Ludvika kommuns viktigaste arbetsuppgift – att pressa ned sjuk­frånvaron.

Tidningen har vid flera tillfällen berättat om Ludvikas position som landets ”sjukaste” kommun. Två år i rad har kommunen toppat statistiken. Detta trots att beslutsfattarna i början av 2012 aviserade krafttag.
Sjuktalet har fortsatt stiga, vilket kommunens egen statistik för årets fem första månader påvisat.

Thomas Lagerström fick ­tidigt i våras uppdraget att utreda, analysera och kartlägga problematiken. Han säger till tidningen att det är första gången som det utförs en så grundlig undersökning i kommunen:
– Men vi ska gå till botten med det här, vända på varje sten och försöka komma så nära sanningen som möjligt.
För egen del har han under semesterperioden i praktiken ägnat all arbetstid åt utredningen. Han har bland annat samlat alla rehab­samordnare till flera möten.
– Vi har tittat på statistiken och brutit ner den till verksamhets- och enhets­nivå för att se vilka skillnader det finns.
Under den kommande veckan tas ytterligare ett steg när arbetsledare och verksamhetschefer återkommer efter semestern.

Thomas Lagerström är ännu inte beredd att avslöja vad man kommit fram till. Att kommunpolitiker som Calle Svensson (S) och moderatledaren Håge Persson har pekat ut olika anledningar är upp till dem menar han.
– Det här är i alla fall en objektiv genomlysning. Och jag har inte kommit så långt än att det går att dra några säkra slutsatser.

Mängder av information har så här långt samlats in. Men någon fördjupad analys har ännu inte gjorts. Det betyder att Thomas Lagerström i dagsläget inte utesluter någonting.
Orsaken, eller orsakerna, till problemet kan dyka upp var som helst, och på alla ­nivåer.

– Om problemet sitter i ledarskapet så vill vi veta det. Samtidigt löser man inte ett ledningsproblem över en natt. Det generella och ­enkla sättet är att ge chefen sparken, men det medför ingen bestående förändring.
– Ett gott ledarskap bygger på förtroende. Och för min egen del är det oerhört viktigt att visa att det går att lita på mig.
Eftersom utredningen redan trängt långt in i verksamheterna förstår han att det finns de som känner oro:
– Men jag satsar mycket prestige på att lösa problemet. Min ambition är att trenden vänder i höst.

Harri Sternljung/DT